Bunăstarea psihologică din adolescență reduce riscul ulterior de a dezvolta boli cardiovasculare

©

Autor:

Bunăstarea psihologică din adolescență reduce riscul ulterior de a dezvolta boli cardiovasculare
Persoanele mai optimiste și pozitive în adolescență își pot reduce șansele de a dezvolta boli cardiovasculare în viața de adult, concluzionează un nou studiu. Asocierea pe termen lung între bunăstarea psihologică și riscul de boli cardiovasculare se adaugă altor asocieri confirmate de studii anterioare, precum cea dintre modificările dietei și riscul mai mic pentru diferite boli, inclusiv pentru bolile de inimă.
Pentru cercetare, echipa a analizat datele de la participanții implicați în Studiul Național Longitudinal al Sănătății Adolescenților și Adulților, un studiu longitudinal cu un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 20.000 de adolescenți care au fost în clasele 7-12 în timpul anului școlar 1994 - 1995 și care au fost urmăriți în cinci rânduri până în prezent, cel mai recent între anii 2016 și 2018. În urma analizei datelor, cercetătorii au remarcat rate mai mici ale bolilor cardiovasculare în rândul adulților care au declarat în perioada adolescenței un grad mai ridicat de optimism.

„Unele cercetări anterioare au arătat de asemenea, faptul că mai mult de 80% din toate atacurile de cord pot fi prevenite cu câteva intervenții simple în stilul de viață în orice moment al vieții individului. Ateroscleroza, principala cauză de mortalitate și morbiditate în țările dezvoltate, începe mult mai devreme, adesea în anii adolescenței. Prin explorarea obiceiurilor sănătoase în anii adolescenței, inclusiv a unei bunăstării crescute, devine intuitiv să menținem un stil de viață bun”, declară autorii.

Cercetătorii consideră că studiul ar putea ajuta clinicienii să dezvolte o abordare personalizată pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare al cuiva, prin integrarea tehnicilor de rezolvare a problemelor utilizate în prezent de inginerii industriali, care pun accent pe prevenire și depistare precoce. În același timp, însă, autorii recunosc că studiul este doar un prim pas către stabilirea asocierii dintre bunăstarea adolescenților și riscul de boli cardiovasculare și că vor fi necesare analize suplimentare ale altor seturi de date pentru a ajuta la depășirea unor limitări pe care le-au avut în acest studiu.

sursa: Science Daily
foto: University of Missouri

Data actualizare: 24-02-2022 | creare: 24-02-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Adolescent psychological well-being tied to adult risk of cardiovascular disease, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220222135446.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum