Cacaua reduce tensiunea și rigiditatea arterială

©

Autor:

Cacaua reduce tensiunea și rigiditatea arterială
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Surrey arată că flavanolii conținuți de cacao au proprietăți de scădere a tensiunii arteriale și a rigidității arteriale precum unele medicamente prescrise în acest scop, fără să prezinte efecte adverse la persoanele care nu înregistrează valori mari ale tensiunii în mod frecvent.
Christian Heiss, profesor de medicină cardiovasculară la universitatea englezească și autor principal al studiului, afirmă că studiul are o importanță crescută deoarece riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral crește proporțional cu valorile tensiunii arteriale și cu gradul de rigiditate al arterelor. Autorul menționează, totuși, faptul că, înainte ca acest aliment să fie introdus în practicile clinice, este necesară evaluarea relației dintre rezultatele obținute în laborator și cele care apar în viața reală, în viața de zi cu zi a persoanelor care ar putea beneficia de astfel de tratamente.

Eșantionul de studiu a fost compus din unsprezece participanți care au consumat, în zile diferite, fie șase capsule de flavonol din cacao, fie șase capsule cu o substanță menită să reprezinte controlul, anume placebo. De asemenea, aceștia au primit un monitor al tensiunii arteriale instalat în partea superioară a brațului și o clemă digitală pentru măsurarea pulsului, prin intermediul căreia se evaluează și gradul de rigiditate arterială. Valorile înregistrate înaintea administrării capsulelor au fost comparate cu cele măsurate la fiecare 30 de minute în primele trei ore de la ingestie, ulterior acestea fiind analizate o dată pe oră pentru următoarele nouă ore. Astfel, oamenii de știință au descoperit că tensiunea și rigiditatea arterială au înregistrat valori scăzute la participanți doar dacă acestea fuseseră, anterior, crescute, în timp ce, la persoanele ale căror tensiune a fost scăzută dimineața, nu s-a observat niciun efect.

De asemenea, a fost observat și un al doilea vârf de scădere a tensiunii arteriale la opt ore de la administrarea capsulelor, întrucât în acest interval de timp substanțele ajung în intestin, unde sunt metabolizate de bacteriile de la acest nivel. Heiss concluzionează evidențiind impactul pozitiv pe care flavanolii din cacao îl au asupra sistemului cardiovascular, în special asupra funcțiilor vaselor de sânge și a tensiunii arteriale, garantând totodată că aceștia nu au efect de scădere exagerată a tensiunii, în ciuda temerilor medicilor care pun la îndoială eficiența utilizării acestora în scop terapeutic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-07-2022 | creare: 28-07-2022 | Vizite: 261
Bibliografie
Cocoa shown to reduce blood pressure and arterial stiffness in real-life study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220726132638.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când este momentul ideal pentru a lua medicamentele antihipertensive?
  • Studiu: medicamentele antihipertensive cresc speranța de viață, chiar şi la adulții cu mai multe condiții medicale
  • Flavanolii din cacao stimulează oxigenarea creierului și procesele cognitive la adulții sănătoși
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum