Cafeaua poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer, indică un nou studiu

©

Autor:

Cafeaua poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer, indică un nou studiu
Consumul unor cantități crescute de cafea ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, conform unui studiu pe termen lung efectuat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia. Rezultatele au arătat o asociere între cafea și câțiva markeri importanți legați de boala Alzheimer.
Studiul actual, desfășurat pe o perioadă medie de zece ani, a investigat dacă consumul de cafea a afectat rata declinului cognitiv la peste 200 de australieni. „Am descoperit că participanții fără deficiențe de memorie și cu un consum mai mare de cafea la începutul studiului aveau un risc mai mic de a trece la o deficiență cognitivă ușoară, care adesea precede boala Alzheimer, sau de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul studiului”, a declarat autorul principal, Samantha Gardener.

Consumul unei cantități mai mari de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o încetinire a acumulării proteinei amiloide în creier, un factor cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer. Deși vor fi necesare cercetări suplimentare, cercetătorii au declarat că studiul a fost încurajator, deoarece a indicat că un obicei uzual, consumul de cafea, ar putea fi o modalitate ușoară de a ajuta la întârzierea apariției bolii Alzheimer. „Ar putea fi deosebit de util pentru persoanele care sunt expuse riscului de declin cognitiv, dar care nu au dezvoltat niciun simptom”, declară Samantha.

Studiul nu a putut face diferența între cafeaua cu cofeină și cea decofeinizată, nici beneficiile sau consecințele modului în care a fost preparată (metoda de preparare, prezența laptelui și/sau zahărului, etc.). De asemenea, cercetătorii nu au stabilit încă cu precizie care constituenți ai cafelei se află în spatele efectelor sale aparent pozitive asupra sănătății creierului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-12-2021 | creare: 02-12-2021 | Vizite: 69
Bibliografie
Study reveals drinking coffee could lower the risk of Alzheimer’s disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211123131427.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • O slujbă care îți menține creierul activ te-ar putea feri de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.