perspective pentru dezvoltarea de medicamente noi pentru boala Alzheimer

©

Autor:

perspective pentru dezvoltarea de medicamente noi pentru boala Alzheimer
Un studiu recent publicat în jurnalul JAMA Network aduce noi informații despre asocierile genetice dintre factorii de risc modificabili și boala Alzheimer. Cercetătorii au utilizat randomizarea mendeliană pentru a evalua noile asocieri identificate și pentru a informa comunitatea științifică și companiile farmaceutice cu privire la dezvoltarea de noi medicamente pentru prevenirea bolii Alzheimer.
Pentru studiu, echipa de cercetători a folosit un set mare de date genomice, cunoscut sub numele de European Alzheimer & Dementia Biobank (EADB), care a inclus peste 39.000 de participanți cu Alzheimer diagnosticat clinic și peste 400.000 de participanți de control fără Alzheimer. Cu ajutorul randomizării mendeliene univariabile și multivariabile cu două eșantioane, cercetătorii au analizat asocierile genetice pentru a identifica cauzele potențiale ale factorilor de risc modificabili pentru boala Alzheimer.

Pentru analiza studiului, s-a utilizat metoda ponderată cu variația inversă, care a combinat estimările specifice variantelor unice de nucleotide calculate folosind rapoartele Wald. Echipa de cercetători a efectuat, de asemenea, patru analize suplimentare de sensibilitate pentru a valida rezultatele obținute. Unul dintre rezultatele semnificative ale studiului a fost identificarea unei asocieri între nivelurile ridicate de colesterol cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) și un risc mai mare de Alzheimer.

Descoperirea a fost confirmată într-o gamă extinsă de analize complementare, iar utilizarea unor instrumente genetice specifice pentru colesterolul HDL a consolidat validitatea constatărilor. Luând în considerare faptul că asociațiile genetice identificate sunt noi, rezultatele studiului ar putea inspira dezvoltarea de noi tratamente medicamentoase pentru prevenirea demenței, precum și diagnosticarea demenței într-un stadiu incipient.

sursa: News Medical
foto: LightFieldStudios/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-05-2023 | creare: 23-05-2023 | Vizite: 421
Bibliografie
What are the genetic associations between modifiable risk factors and Alzheimer's disease? link: https://www.news-medical.net/news/20230519/What-are-the-genetic-associations-between-modifiable-risk-factors-and-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum