perspective pentru dezvoltarea de medicamente noi pentru boala Alzheimer
Autor: Teodorescu Mihai

Pentru studiu, echipa de cercetători a folosit un set mare de date genomice, cunoscut sub numele de European Alzheimer & Dementia Biobank (EADB), care a inclus peste 39.000 de participanți cu Alzheimer diagnosticat clinic și peste 400.000 de participanți de control fără Alzheimer. Cu ajutorul randomizării mendeliene univariabile și multivariabile cu două eșantioane, cercetătorii au analizat asocierile genetice pentru a identifica cauzele potențiale ale factorilor de risc modificabili pentru boala Alzheimer.
Pentru analiza studiului, s-a utilizat metoda ponderată cu variația inversă, care a combinat estimările specifice variantelor unice de nucleotide calculate folosind rapoartele Wald. Echipa de cercetători a efectuat, de asemenea, patru analize suplimentare de sensibilitate pentru a valida rezultatele obținute. Unul dintre rezultatele semnificative ale studiului a fost identificarea unei asocieri între nivelurile ridicate de colesterol cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL) și un risc mai mare de Alzheimer.
Descoperirea a fost confirmată într-o gamă extinsă de analize complementare, iar utilizarea unor instrumente genetice specifice pentru colesterolul HDL a consolidat validitatea constatărilor. Luând în considerare faptul că asociațiile genetice identificate sunt noi, rezultatele studiului ar putea inspira dezvoltarea de noi tratamente medicamentoase pentru prevenirea demenței, precum și diagnosticarea demenței într-un stadiu incipient.
sursa: News Medical
foto: LightFieldStudios/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala Alzheimer, o realitate frecvent întâlnită
- Alzheimer
- Semn de Dementa Cumva ?
- Alzheimer sau nu?
- Pentru boala Alzheimer
- Alzheimer?
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Depresie sau alzhaimer?
- Alzheimer
- Althzaimers dementa