Când trebuie operați nodulii la sân?

©

Autor:

Când trebuie operați nodulii la sân?

Nodulii la sân sunt formațiuni tumorale descoperite adeseori întâmplător, palpator sau după efectuarea unui control la medic. Ciclul menstrual influențează sensibilitatea și structura sânilor, iar țesutul mamar se modifică cu înaintarea în vârstă, devenind mai puțin dens, astfel încât există modificări fiziologice ale sânilor pentru care nu trebuie să vă îngrijorați. Fiind o regiune anatomică complexă, este esențială informarea și conștientizarea necesității efectuării controalelor regulate la medic. (1)

 

Consultați-vă medicul dacă:

  • Palpați o structură a sânului care se simte diferit de țesutul din jur;
  • Observați o schimbare în dimensiunea, forma sau aspectul sânului;
  • Aveți o durere la nivelul sânului care persistă;
  • Sânul prezintă la nivelul pielii iritații, roșeață, descuamare, gropițe, mâncărimi;
  • Mamelonul are formă inversată sau prezintă secreții anormale. (2)


Pentru că multe leziuni mamare au caracteristici similare, iar examinările fizice oferă un diagnostic precis doar în jumătate din cazurile studiate (2), medicul va efectua mai multe investigații. Ecografia, mamografia și imagistica prin rezonanță magnetică sunt cele mai relevante și pot depista tumorile în diferite stadii de evoluție. (3)

 

Dacă în urma controalelor, sunteți diagnosticată cu una sau mai multe formațiuni tumorale la nivelul sânului, trebuie să știți ca nu toți nodulii la sân se operează.

 

Când trebuie operați nodulii la sân?

Chirurgia este o intervenție de elecție doar în anumite cazuri (tumori benigne care cresc în dimensiuni într-o perioadă scurtă de timp, tumori benigne multiple care pot deforma sânul, tumori maligne pentru care extirparea este esențială și conferă astfel un prognostic favorabil). (3)

Pentru a alege corect motivația și tehnica chirurgicală, medicul ia în considerare:

  • dimensiunile tumorii;
  • localizarea tumorii;
  • numărul nodulilor;
  • cât țesut mamar este afectat;
  • vârsta pacientei;
  • istoricul familial;
  • starea generală de sănătate (inclusiv dacă se află la menopauză);
  • posibila existență a unei sarcini. (4)


Când trebuie operați nodulii la sân benigni?

Cele mai frecvente leziuni benigne sunt constituite din fibroadenoame și apar la femeile tinere. Nu sunt considerate neoplasme adevărate, fiind mai degrabă aberații ale dezvoltării țesutului glandular al sânilor sau produsul unor procese hiperplazice. Frecvent o masă solitară discretă, între 1 și 3 cm, fibroadenomul este neted, mobil și perfect delimitat. Terapeutic, există posibilitatea monitorizării periodice a leziunilor sau eliminarea chirurgicală. Pacientelor cu vârstă mai mică de 35 de ani, fără riscuri majore, li se recomandă efectuarea evaluărilor imagistice regulate, fără a interveni chirurgical, iar pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, excizia chirurgicală. (5) Cercetări recente au asociat metilxantinele, substanțe care se găsesc în cafea, ceai, cola, ciocolată și unele medicamente dietetice, cu apariția fibroadenoamelor. Este recomandată evitarea acestor alimente, pentru a reduce riscul apariției nodulilor mamari. (9)

Fibroadenoamele benigne multiple sunt o altă formă de afectare benignă a sânului, iar pacientele prezintă în antecedente istoric familial. Se dezvoltă la aproximativ 15-20% dintre paciente, fiind prezente între 3 și 5 tumori într-un sân. Cu înaintarea în vârstă, riscul degenerării carcinomatoase din fibroadenoame crește la 17%, iar acest lucru impune excizia tuturor tumorilor. Din punct de vedere chirurgical, fibroadenoamele multiple sunt o provocare (10), încât intervenția poate conduce la cicatrici nedorite. (5)

Mai există și fibroadenoame gigantice (mai mari de 5 cm, aproximativ 4% dintre fibroadenoame) și se întâlnesc la femeile însărcinate sau care alăptează. Fibroadenoamele gigantice se pot micșora după terminarea perioadei de alăptare, iar pacienta se echilibrează hormonal. Cheia abordării terapeutice pentru acest tip de tumoră, constă în minimizarea riscului de cicatrici inestetice postoperator. Astfel, se recomandă intervenția chirurgicală la finalul perioadei de alăptare, pentru a realiza o incizie mai mică. (5)

Fibroadenomul prezent la o adolescentă se numește juvenil și are creștere rapidă, cu posibilă asimetrie ulterioară a sânului. Etiologia nu este complet cunoscută, dar este posibil legată de nivelul crescut de estrogeni din perioada adolescenței. Fibroadenoamele juvenile pot influența dezvoltarea glandei mamare, realizând compresiune la nivelul țesutului. Tratamentul chirurgical este indicat, oferind o vindecare completă, fără recurențe și rezultate cosmetice bune. (11)

Un fibroadenom diagnosticat înainte de vârsta de 35 de ani trebuie urmărit periodic, la fiecare 6 luni. Medicul decide abordarea terapeutică cea mai eficientă ulterior. Dacă pacientele au antecedente familiale de cancer mamar sau medicul constată modificări ale nodulilor în urma investigațiilor de rutină (aceștia cresc rapid în dimensiuni, deformează sânul, își schimbă structura), se impune intervenția chirurgicală. (5)

Când și cum trebuie abordați nodulii maligni?

Dacă în urma investigațiilor clinice și paraclinice se constată existența unor tumori maligne, atunci este necesară intervenția chirurgicală, urmată de radioterapie și/sau chimioterapie, după caz.

Mastectomia este intervenția prin care se îndepărtează parțial sau total sânul cu neoplasm. Există două tipuri de intervenții:

 

  • Mastectomia parțială, numită și lumpectomie sau chirurgie de conservare a sânului, presupune doar îndepărtarea tumorii și prezervarea țesutului sănătos al sânului cât mai mult posibil. Este o opțiune bună, deoarece se poate conserva țesutul mamar care nu este afectat de cancer. În timpul acestei proceduri, chirurgul elimină încă o „marjă” de țesut sănătos din jurul tumorii pentru a fi sigur că nu rămân celule neoplazice. (3)
  • Mastectomia totală presupune îndepărtarea completă a sânului bolnav. Este necesar în aproximativ o treime din cancerele de sân. (3) Mastectomia pentru îndepărtarea întregului țesut mamar se poate face dacă zona cancerului este prea mare sau există mai multe tumori care nu pot fi îndepărtate fără a deforma sânul. (4)

 

Mastectomia parțială este recomandată atunci când:

  • Cancerul este descoperit timpuriu, iar tumora nu depășește 3 cm, fiind de mici dimensiuni, în stadiul I sau II;
  • Tumora este suspectă, dar nu are diagnostic confirmat prin biopsie;
  • Cancerul de sân este evaluat clinic ca fiind rezecabil, cu margini clare. (6)


Contraindicațiile actuale pentru lumpectomie (mastectomie parțială) sunt:

  • Sarcina timpurie;
  • Tumora este multicentrică și implică două sau mai multe cadrane ale sânului;
  • Prezintă microcalcificări difuze maligne/nedeterminate;
  • Pacienta prezintă o boală colagenovasculară;
  • Obezitate morbidă;
  • Dimensiunea sânilor este foarte mare, sau dimensiunea tumorii este foarte mare în raport cu volumul sânilor. (6)

 

Mastectomia este completată cu radioterapie adjuvantă și/sau chimioterapie, pentru diminuarea riscului de recidivă și îmbunătățirea prognosticului. (6) Indiferent de tipul de mastectomie efectuat, există posibilitatea de a beneficia ulterior de reconstrucție mamară, fapt ce crește satisfacția și calitatea vieții pacientelor. (7)


Nodulii la sân devin periculoși atunci când nu sunt observați la timp. Fiecare femeie trebuie să fie conștientă de sânii ei, să cunoască ce este normal și să observe prin controale regulate anormalul. Autopalpator acasă și/sau imagistic, cu ajutorul medicului primar, puteți identifica ușor eventuale modificări. Pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani este importantă realizarea mamografiei, o metodă eficientă de screening ce utilizează radiații X ce străbat țesuturile și depistează leziuni profunde. Nici bărbații nu sunt feriți de patologii ale sânilor, iar programarea la medic este urgent recomandată. (8)


Data actualizare: 30-09-2021 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 3541
Bibliografie
1. Ciccarone M. [Diagnostic evaluation of breast nodules]. Minerva Ginecol. 1994;46(11):635-642.
2. Libson S, Lippman M. A review of clinical aspects of breast cancer. Int Rev Psychiatry Abingdon Engl. 2014;26(1):4-15. doi:10.3109/09540261.2013.852971
3. F P, F M, B CM, A N. MRI-guided treatment in the breast. J Magn Reson Imaging JMRI. 2018;48(6). doi:10.1002/jmri.26282
4. Breast lump removal: MedlinePlus Medical Encyclopedia. Accessed September 27, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/002918.htm
5. Greenberg R, Skornick Y, Kaplan O. Management of Breast Fibroadenomas. J Gen Intern Med. 1998;13(9):640-645. doi:10.1046/j.1525-1497.1998.cr188.x
6. Performance and Practice Guidelines for Breast-Conserving Surgery/Partial Mastectomy. :4.
7. Czajka ML, Pfeifer C. Breast Cancer Surgery. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2021. Accessed September 29, 2021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553076/
8. Breast lumps | nidirect. Published October 19, 2017. Accessed September 27, 2021. https://www.nidirect.gov.uk/conditions/breast-lumps
9. Different Kinds of Breast Lumps | Stony Brook Cancer Center. Accessed September 29, 2021. https://cancer.stonybrookmedicine.edu/breast-cancer-team/patients/bse/breastlumps
10. Panda SK, Patro B, Mishra J, Dora RK, Subudhi BSK. Multiple fibroadenomas in bilateral breasts of a 46-year-old Indian woman – A case report. Int J Surg Case Rep. 2014;5(5):262-264. doi:10.1016/j.ijscr.2013.12.013
11. Islam S, Saroop S, Bheem V, Naraynsingh V. Largest giant juvenile fibroadenoma of the breast. BMJ Case Rep. 2019;12(1):e227277. doi:10.1136/bcr-2018-227277
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nodul nedureros la sân
  • Biomarkeri pentru identificarea leziunilor premaligne la sân - o nouă perspectivă în abordarea sănătății sânilor la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum