Cântatul la un instrument muzical, benefic pentru creierul copiilor
Autor: Constantin Andreea Teodora

Pentru copii, a învăța să cânte la un instrument muzical este o oportunitate să se exprime artistic, dar È™i modalitate de dezvoltare a unei noi aptitudini.
Într-un studiu publicat în Journal of Child & Adolescent Psychiatry, autorii au testat ipoteza conform căreia cântatul la un instrument muzical ar putea reduce sentimentul de anxietate la copii, ajutându-i să ajungă la un control mai bun emoÈ›ional È™i să aibă o putere de concentrare mai mare.
Scopul studiului a fost să evalueze posibilele conexiuni între cântatul la un instrument muzical È™i grosimea cortexului cerebral. Pe măsură ce copilul creÈ™te, cortexul (scoarÈ›a cerebrală) îÈ™i schimbă grosimea, iar anumite modificări au fost identificate ca fiind asociate cu alterarea statusului mental.
Utilizând rezonanÈ›a magnetică, îngroÈ™area cortexului È™i mai ales subÈ›ierea acestuia, în unele regiuni cerebrale, a fost corelată cu anumite afecÈ›iuni psihiatrice ca anxietatea, depresia, deficitul de atenÈ›ie, chiar È™i la copiii care nu au fost diagnosticaÈ›i anterior. De aceea, Dr. James Hudziak È™i colegii săi au hotărât să investigheze dacă stimularea pozitivă sub forma pregătirii muzicale are efect asupra grosimii scoarÈ›ei cerebrale.
ParticipanÈ›ii la studiu au fost aleÈ™i din cadrul National Institutes of Health MRI Study of Normal Brain Development. Au fost analizaÈ›i în total 232 de copii cu vârste între 6 È™i 18 ani. Fiecare participant a fost investigat imagistic prin rezonanță magnetică È™i a fost testat comportamental de până la 3 ori, cu un interval de 2 ani între evaluări. În plus, au fost evaluate IQ-ul copiilor È™i pregătirea lor muzicală.
Cercetătorii au observat un număr de modificări, în diferite regiuni cerebrale, asociate cu pregătirea muzicală. AÈ™a cum era de aÈ™teptat, au existat modificări la nivelul ariei motorii, deoarece cântatul la un instrument necesită controlul È™i coordonarea miÈ™cării. Pregătirea muzicală a fost asociată cu îngroÈ™area cortexului în arii cerebrale responsabile de funcÈ›ia executivă, controlul inhibitor È™i procesarea emoÈ›iilor, incluzând astfel memoria activă, controlul atenÈ›iei, organizarea È™i planificarea viitorului.
Nu a fost identificată nicio legătură între grosimea corticală È™i numărul de ani petrecuÈ›i cântând la un instrument. În schimb, rezultatele sugerează că pregătirea muzicală ar putea fi utilizată în tratarea unor afecÈ›iuni psihiatrice ale copiilor.
Autorii consideră acest studiu ca fiind cel mai amplu realizat în privinÈ›a relaÈ›iei dintre cântatul la un instrument muzical È™i dezvoltarea cerebrală.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dependența de substanțe afectează relația dintre mamă și bebeluș
- Bebelușii care se nasc iarna și primăvara merg mai curând de-a bușilea
- Mai puțin timp pe ecran și mai multă activitate fizică pot îmbunătăți funcția executivă la copiii mici
- Copiii care mănâncă orez au concentrații mai mari de arsenic în urină
- Cancer malign pe creier
- Probleme cu creierul...
- Senzatia de minte in ceata
- De ce credeti ca am simtit ca-mi pocneste creierul?
- Poate afecta creierul?
- Cum pot afla daca mai sint intreg la creier ?
- Intepaturi la creier