Uleiul de măsline sau floarea-soarelui poate afecta sistemul de apărare al pielii la bebeluși

©

Autor:

Uleiul de măsline sau floarea-soarelui poate afecta sistemul de apărare al pielii la bebeluși

Utilizarea uleiului de floarea sorelui sau a uleiului de măsline pe pielea nou-născuţilor poate distruge bariera care previne pierderea apei şi blochează alergenii şi infecţiile, conform unui nou studiu realizat la University of Manchester.

În ciuda faptului că majoritatea moaşelor recomandă uleiul de floarea soarelui sau uleiul de măsline pentru pielea uscată, nu au fost realizate suficiente studii privind efectele acestor uleiuri, cu excepția unor mici studii în laborator.

Pentru a testa efectele celor două uleiuri, moaşele de la Saint Mary’s Hospital au recrutat 115 nou născuţi pentru un studiu pilot. Bebeluşii au fost împărţiţi în 3 grupuri: cei pentru care a fost utilizat ulei de măsline, cei pentru care a fost utilizat ulei de floarea soarelui şi cei pentru care nu a fost utilizat ulei.

La sfârşitul perioadei de studiu de 28 de zile în care bebeluşilor li s-au aplicat câteva picături de ulei pe piele de 2 ori pe zi, a fost evaluată structura lipidică laminară a pielii fiecărui copil. S-a observat că în ambele grupuri pentru care a fost utilizat ulei funcţia de barieră a tegumentului a fost încetinită faţă de grupul pentru care nu a fost folosit ulei.

 

Dacă funcţia de barieră a pielii este normală, tegumentul poate fi comparat cu un zid alcătuit din cărămizi (celulele) şi mortar (stratul lipidic care ţine celulele împreună). Dacă stratul lipidic nu este suficient de puternic apar fisuri care permit ieşirea apei şi pătrunderea corpilor străini. Uleiul împiedică acest „mortar” să se dezvolte pe cât de repede ar fi necesar şi ar putea fi legat de apariţia unor afecţiuni ca de exemplu eczema.

Pielea bebeluşilor trataţi cu ulei a fost mai hidratată, dar cercetătorii spun că efectul uleiului asupra stratului lipidic nu este complet înţeles, iar riscurile ar putea fi mai mari decât beneficiile.

Pentru pielea bebeluşilor sănătoşi din Marea Britanie, cercetătorii de la University of Manchester nu recomandă utilizarea uleiului de floarea soarelui sau de măsline. Ei consideră că sunt necesare mai multe studii asupra diferitelor tipuri de uleiuri care pot fi utilizate şi a posibilei legături dintre acestea şi eczema şi că în ciuda recomadărilor actuale care nu sunt bazate pe dovezi, folosirea uleiurilor pe pielea nou născuţilor ar trebui evitată.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 26-12-2020 | creare: 21-12-2015 | Vizite: 6245
Bibliografie
Olive and sunflower oil on baby skin weakens natural defences, link: https://medicalxpress.com/news/2015-12-olive-sunflower-oil-baby-skin.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum