Capacitatea plantelor de a îmbunătății calitatea aerului este una limitată

©

Autor:

Capacitatea plantelor de a îmbunătății calitatea aerului este una limitată
Afirmațiile conform cărora plantele ar avea o capacitate crescută de a îmbunătății calitatea aerului interior sunt contrazise de către oamenii de știință de la Universitatea Drexel.
Cercetătorii au revizuit zeci de studii efectuate de-a lungul ultimelor decenii și au demonstrat că datele existente până în prezent nu sunt unele relevante. Concluziile studiilor anterioare supraevaluează capacitățile plantelor în ghiveci de a curăța aerul din casă sau birou, motivul fiind reprezentat de modalitatea în care cercetările anterioare au fost realizate.

Problema studiilor anterioare este reprezentată de mediul în care au fost testate capacitățile plantelor în ghiveci de a reduce poluarea aerului. Experimentele de mare anvergură, precum cel realizat de către NASA în anul 1989, au fost efectuate într-o cameră sigilată dintr-un laborator, un mediu care în realitate nu are nimic în comun cu o casă sau un birou. Dimensiunile reduse ale camerei, cât și lipsa de ventilație, nu au schimbat însă modalitatea de interpetare. Din acest motiv, studiile precedente au fost folosite pentru a induce ideea că plantele în ghiveci protejează mediul din casă sau birou de poluare, lucru care nu poate fi însă confirmat. Deși irelevante în mod normal, din cauza modalității eronate de interpretare a datelor, studiile în cauză au fost folosite o lungă perioadă de timp ca punct de reper.

Cercetătorii de la Universitatea Drexel au reinterpretat studiile, însă într-un mediu care imită mediul intern real. Cercetarea acestora, publicată recent în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, arată că ratele naturale sau de ventilație a schimbului de aer dintr-o încăpere de interior scad concentrațiile de compuși organici volatili mai repede și într-un mod mult mai evident, comparativ cu plantele. Efectul general al plantelor asupra calității aerului din interior a fost etichetat în actualul studiu ca fiind irelevant.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-11-2019 | creare: 12-11-2019 | Vizite: 610
Bibliografie
Study: Actually, potted plants don't improve indoor air quality, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191106114202.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Planta care nu trebuie să lipsească din orice casă
  •