Pereții verzi din interiorul birourilor diversifică microbiomul tegumentar al angajaților

©

Autor:

Pereții verzi din interiorul birourilor diversifică microbiomul tegumentar al angajaților
Un nou studiu al cercetătorilor finlandezi arată că pereții realizați din plante, instalați în interiorul birourilor, au capacitatea de a recircula aerul și scădea nivelul de dioxid de carbon din încăpere, astfel că microbiomul de la nivelul pielii se modifică, iar sistemul imunitar al angajaților este îmbunătățit.
Studiul a fost realizat prin împărțirea aleatorie a voluntarilor în două grupuri, dintre care unul a beneficiat de instalarea unui astfel de perete verde în încăperea în care lucrau persoanele ce îl alcătuiau, pe când celălalt a reprezentat grupul de control, neavând un perete realizat din plante la birou. Aceștia au fost compuși din plante precum filodendron cu frunze în formă de inimă (Philodendron scandens), Dracaena și ferigi în cuib de pasăre (Asplenium antiquum).

Rezultatele au fost observate chiar după două săptămâni de la începerea studiului, cercetătorii evidențiind o creștere a abundenței lactobacililor de la nivel tegumentar a angajaților în ale căror birouri fuseseră instalați pereți verzi, a căror acțiune de prevenire a infecțiilor cutanate a fost demonstrat anterior. De asemenea, a fost observată și o creștere a diversității de gammaproteobacterii din pielea angajaților, acestea fiind asociate cu o scădere a concentrației cutanate de citokină IL-17A, implicată în procese inflamatorii.

Marja Roslund, cercetător la Natural Resources Institute Finland (Luke), afirmă că sistemul imunitar al persoanelor care lucrează în încăperi ce prezintă astfel de spații verzi este îmbunătățit marcat, deoarece oamenii sunt conectați cu natura mai puțin în mediile urbane, iar această soluție este una simplă în vederea susținerii stării de sănătate a angajaților. Cu toate acestea, Roslund menționează că simpla implementare a pereților alcătuiți din plante nu este suficientă pentru scăderea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni precum cele autoimune, cauzate de lipsa contactului cu natura din mediul urban, ceea ce îi determină pe cercetători să analizeze și alte opțiuni în vederea obținerii unor grade superioare de expunere la natură a oamenilor ce trăiesc în acest mediu.

sursa: News Medical
foto: Aki Sinkkonen / Luonnonvarakeskus

Data actualizare: 19-05-2022 | creare: 19-05-2022 | Vizite: 314
Bibliografie
Green walls inside offices diversify employees’ skin microbiota, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220503/Green-walls-inside-offices-diversify-employeese28099-skin-microbiota-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •