Care este arma secretă a ulieului de măsline în lupta împotriva bolii Alzheimer?

©

Autor:

Care este arma secretă a ulieului de măsline în lupta împotriva bolii Alzheimer?
Tratamentele actuale pentru boala Alzheimer includ anticorpi monoclonali terapeutici, inhibitori ai acetilcolinesterazei și antagoniști N-methyl-D-aspartat (NMDA), care reduc agravarea simptomelor și îmbunătățesc calitatea vieții, dar nu vindecă boala sau previn progresia acesteia. Dieta mediteraneană, al cărei component principal este uleiul de măsline extravirgin, bogat în peste o sută de compuși fenolici, a fost evidențiată pentru impactul său pozitiv în tratarea și prevenirea bolii Alzheimer.
Un articol de revizuire publicat în International Journal of Molecular Sciences oferă o prezentare detaliată a eficacității uleiului de măsline extravirgin și a compușilor săi fenolici în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer.

Uleiul de măsline extravirgin și compușii săi fenolici previn semnele patologice ale bolii Alzheimer prin diverse căi, inclusiv prin perturbarea agregării peptidelor amiloide-beta, creșterea eliminării acestora din creier și prevenirea stresului oxidativ și a deteriorării neuronale. Acești compuși inhibă hiperfosforilarea proteinelor tau, menținând integritatea sistemelor de transport neuronal și a barierei hemato-encefalice.

Studiile preclinice au investigat proprietățile antioxidante și neuroprotectoare ale uleiului de măsline extravirgin și beneficiile terapeutice împotriva bolii Alzheimer. Tratamentele cu ulei de măsline extravirgin la modele de șoareci cu boala Alzheimer au îmbunătățit performanța comportamentală, au redus acumularea de amiloid-beta și fosforilarea proteinelor tau și au crescut autofagia și eliminarea amiloid-beta.

Studiile clinice au evaluat eficacitatea terapeutică a uleiului de măsline extravirgin la oameni, arătând că aderența la dieta mediteraneană este asociată cu un risc semnificativ redus de dezvoltare a bolii Alzheimer. Consumul de ulei de măsline extravirgin a fost asociat cu creșterea nivelurilor de proteine neuroprotectoare în ser, reducerea stresului oxidativ și a inflamației, și îmbunătățirea performanței cognitive la pacienții cu deficiențe cognitive ușoare.

În concluzie, rezultatele studiilor preclinice și clinice subliniază eficacitatea protectoare a uleiului de măsline extravirgin și a compușilor săi fenolici împotriva dezvoltării și progresiei bolii Alzheimer.

sursa: News Medical
foto: luigi giordano / Shutterstock

Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 245
Bibliografie
Olive oil's secret weapon against Alzheimer's: phenolic compounds, link: https://www.news-medical.net/news/20240212/Olive-oils-secret-weapon-against-Alzheimers-phenolic-compounds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultatele privind beneficiile cognitive ale curcuminului sunt promițătoare
  • Noi dovezi sugerează că tratamentul Alzheimerului necesită o abordare individualizată
  • Beneficiile uleiului de măsline (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum