Beneficiile uleiului de măsline (conform studiilor)

©

Autor:

Beneficiile uleiului de măsline (conform studiilor)

Ulei de măsline este utilizat la scară largă la nivel mondial, nu doar în domeniul culinar pentru prepararea diferitelor mâncăruri, ci şi în domeniul dermatocosmeticii şi pentru tratarea sau prevenirea diferitelor tipuri de afecțiuni sistemice.

Conform datelor din literatura de specialitate, uleiul de măsline este principala sursă de grăsimi mononesaturate, fiind utilizat în scop terapeutic încă din antichitate.

Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat în starea originală, proaspăt, neprocesat.

Multiplele efecte benefice pe care uleiul de măsline le are asupra organismului uman sunt datorate nivelului crescut de substanțe antioxidante şi acizi graşi monosaturați. Printre substanțele antioxidante deținute de uleiul de măsline se numără luteina, carotenoidul, beta-carotenul sau vitamina A şi polifenolii.

 

  • Luteina şi carotenoidul asigură integritatea retinei, îmbunătățeşte vederea, distruge radicalii liberi ajunşi în organism şi previne îmbătrânirea prematură a celulelor din piele.
  • Polifenolii sau flavonoidele sunt antioxidanți puternici care previn apariția diferitelor afecțiuni cardiace şi vasculare, împiedică dezvoltarea plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge prin inhibarea procesului de oxidare a lipoproteinelor (substanțe care pot determina formarea plăcilor ateromatoase în urma procesului de oxidare) şi împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în organism.
  • Vitamina A, la rândul său, asigură integritatea danturii şi a sistemului osos, asigură regenerare țesuturilor prezente la nivelul globilor oculari, previne apariția cancerului esofagian, intestinal, gastric sau de prostată (conform studiilor actuale), hidrataează pielea şi asigură un efect antiaging şi previne apariția cancerului pulmonar în rândul persoanelor fumătoare.


Pe lângă acestea, uleiul de măsline mai deține numeroase alte substanțe antioxidante precum vitamina E, clofila, oleuropein (antioxidant care previne oxidarea LDL-colesterolului, inhibând formarea plăcilor de aterom), etc.

Cercetările realizate până în prezent au demonstrat existenţa a numeroase beneficii ale uleiului de măsline asupra orgnismului uman. [1], [2], [3], [4], [5]

Beneficiile uleiului de măsline (conform studiilor):

Uleiul de măsline previne apariția diabetului zaharat. Datorită conținutului scăzut de grăsimi şi conținutului crescut de carbohidrați şi vanadiu (mineral), uleiul de măsline participă la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Totodată, consumul de ulei de măsline duce la scăderea nivelului seric de trigliceride.

Uleiul de măsline este util în combaterea otalgiei (durerea de urechi). Conform specialiştilor otorinolaringologi, uleiul de măsline poate fi utilizat pentru combaterea otalgiei şi eliminarea dopurilor de cerumen din ureche.

Uleiul de măsline asigură menținerea unei greutăți corporale optimale. Acest lucru se realizează datorită acizilor graşi din componența sa, care reduc pofta de mâncare şi oferă o senzație de sațietate. Mai mult, uleiul de măsline stimulează metabolismul, astfel încât arderea grăsimilor se realizează într-un timp mult mai accelerat decât în mod normal.

Uleiul de măsline este util pentru combaterea sforăitului. Consumarea unei cantități reduse de ulei de măsline ameliorează senzația de mâncărime în gât şi lubrefiază musculatura gâtului, împiedicând apariția sforăitului.

Uleiul de măsline poate fi utilizat în scop terapeutic pentru ameliorarea artritei şi a astmului bronşic.


Uleiul de măsline deține proprietăți antiinflamatoare, având capacitatea de a reduce diferitele procese inflamatorii apărute în organism. Masarea articulațiilor afectate de artrită cu ulei de măsline, poate duce la ameliorarea inflamației locale. Ingestia unor cantități reduse de ulei de măsline, de două sau de trei ori pe zi, poate duce la ameliorarea inflamației mucoasei bronşice.

Uleiul de măsline combate mătreața. Aplicarea uleiului de măsline direct pe scalp sau în combinație cu ulei de migdale, timp de cinci sau zece minute, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, este eficientă în combaterea mătreții. După trecerea celor cinci sau zece minute alocate, se recomandă spălarea scalpului cu un şampon şi apă călduță.

Uleiul de măsline este util în combaterea dermatitei de scutec. Pentru vindecarea leziunilor cutanate, se recomandă aplicarea locală a unui pansament steril înmuiat în ulei de măsline. Acest pansament poate fi menținut la nivelul zonei afectate timp de cinci sau zece minute, după care se recomandă îndepărtarea pansamentului şi curățarea zonei cu apă călduță şi cu săpun (de preferat săpun cu betadină).

Uleiul de măsline poate fi utilizat pentru îngrijirea pielii. Uleiul de măsline asigură hidratarea corespunzătoare a pielii, datorită conținutului crescut de acid linoleic.

Uleiul de măsline poate fi utilizat pentru îngrijirea părului. Uleiul de măsline asigură tonifierea firului de păr şi hidratarea scalpului. De asemenea, uleiul de măsline poate fi utilizat pe post de balsam de păr. În urma aplicării unei jumătăți de pahar de ulei de măsline călduț pe suprafața scalpului şi a părului, timp de 45 de minute, se poate observa faptul că parul devine mai mătăsos, nu se incâlceşte ca şi înainte şi poate fi coafat cu uşurintă. De asemenea, masarea scalpului cu ulei de măsline poate stimula circulația sangvină la acest nivel.

Uleiul de măsline prezintă proprietăți anti-aging (antiîmbătrânire). Uleiul de măsline previne îmbătrânirea prematură a pielii, împiedică apariția ridurilor şi asigură pielii un aspect de strălucire, datorită conținutului crescut de antioxidanți, polifenol (hidroxitirosol) şi vitamine.

Uleiul de măsline previne apariția arsurilor solare
. Aceasta se datorează, în mare parte, conținutului crescut de vitamina A şi vitamina E, care previn uscarea pielii în timpul expunerii la soare.

Uleiul de măsline poate fi utilizat ca tratament pentru unghii. Datorită numeroaselor substanțe nutritive din componență, uleiul de măsline are capacitatea de a întări unghiile şi de a hidrata cuticulele.

Uleiul de măsline previne apariția accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor vârstnice. Un studiu realizat în anul 2011 în rândul unui grup de persoane vârstnice care au utilizat frecvent ulei de măsline în alimentație, a demonstrat faptul că aceste persoane prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta accident vascular cerebral față de celelalte persoane.

Uleiul de măsline combate hipertensiunea arterială. Datorită conținutului crescut de acid azotic, uleiul de măsline are capacitatea de a reduce valorile tensiunii arteriale.

Uleiul de măsline îmbunătățeşte funcțiile mentale. Studiile realizate în această direcție au demonstrat faptul că consumul crescut de ulei de măsline îmbunătățeşte memoria şi previne apariția pierderilor de memorie caracteristice bolii Alzheimer.

Uleiul de măsline previne apariția infarctului miocardic la bărbați. Un studiu realizat în acest sens a demonstrat faptul că rata de apariție a infarctului miocardic a fost redus cu aproximativ 82% în rândul bărbaților care au consumat zilnic cel puțin 50 ml de ulei de măsline.

Uleiul de măsline reduce riscul de apariție a bolilor coronariene în rândul femeilor. Un studiu realizat în rândul unui grup de femei care au consumat zilnic ulei de măsline, fructe şi legume proaspete, a demonstrat faptul că riscul de apariție a bolilor coronariene în rândul acestor femei a fost mult mai redus în comparație cu celelalte.

Uleiul de măsline poate fi utilizat în cadrul diferitelor afecțiuni ale feței. Cercetările realizate în acest sens au demonstrat faptul că uleiul de măsline are capacitatea de a ameliora şi chiar de a vindeca acneea şi asigură curățarea pielii şi îndepărtarea punctelor negre. Uleiul de măsline nu astupă porii, ci pătrunde în profunzimea pielii, lasând-o netedă şi curată. Uleiul de măsline poate fi folosit pentru curățarea pielii sensibile.

Datorită conținutului crescut de hidroxitirozol şi acid oleic, uleiul de măsline previne apariția pancreatitei acute. [1], [2], [3], [4], [5]

Alte beneficii asupra organismului uman:

  • Poate fi utilizat pe post de exfoliant al tenului şi al mâinilor.
  • Ameliorează arsurile solare uşoare ale pielii, în urma expunerii îndelungate la soare.
  • Aplicarea uleiului de măsline în apa din cadă, la îmbăiere, poate duce la catifelarea şi hidratarea pielii şi poate avea efect relaxant asupra întregului organism.
  • Uleiul de măsline poate fi utilizat după bărbierit, deoarece asigură calmarea, hidratarea şi catifelarea pielii în urma acestei proceduri.
  • Uleiul de măsline hidratează pielea uscată.
  • Uleiul de măsline îndepărtează petele pigmentare de pe piele, fiind extrem de eficient în cadrul tratamentului de combatere a tenului pătat.
  • Uleiul de măsline are proprietăți antiacneice şi poate fi utilizat ca demachiant sau pe post de balsam de buze.
  • Scade nivelul seric al LDL-colesterolului.
  • Creşte elasticitatea vaselor de sânge.
  • Îmbunătățeşte digestia şi calmează senzația de foame.
  • Este eficient în lupta împotriva neoplasmului mamar.
  • Previne apariția bolilor degenerative.
  • Asigură protecția ficatului împotriva toxicității diferitelor substanțe medicamentoase administrate.
  • Previne apariția depresiei.
  • Previne îmbătrânirea pielii şi a celorlalte țesuturi din organism.
  • Asigură menținerea stării de sănătate la bătrânețe.
  • Uleiul de măsline poate fi utilizat în locul untului şi este deosebit de util pentru prepararea diferitelor sosuri sau salate.
  • Uleiul de măsline poate fi utilizat în locul suplimentelor alimentare. Un studiu realizat în acest sens a demonstrat faptul că consumarea zilnică a două linguri de ulei de măsline asigură aportul de vitamină E necesar.
  • Ameliorează şi chiar reduce în dimensiuni vergeturile.
  • Asigură elasticitatea şi hidratarea pielii.
  • Ameliorează şi chiar combate celulita.
  • Uleiul de masline este un autobronzant natural.
  • Previne deteriorarea părului.
  • Asigură protecție asupra corzilor vocale. Numeroşi cântăreți, înainte de începerea unui concert, fac gargară cu ulei de măsline, deoarece acest element protejează mucoasa corzilor vocale în timpul efortului depus.
  • Util pentru combaterea păduchilor.
  • Asigură menținerea colesterolului (HDL, LDL) şi a trigliceridelor în limite normale.
  • Asigură protecție ficatului împotriva stresului oxidativ.
  • Previne apariția colitei ulceroase. [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 03-10-2019 | creare: 03-10-2019 | Vizite: 1529
Bibliografie
1. 11 Proven Benefits of Olive Oil, link: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil
2. OLIVE OIL HEALTH BENEFITS, link: https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-benefits
3. Is olive oil a good moisturizer for your face?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321246.php
4. Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/
5. 11 Health Benefits of Extra Virgin Olive Oil That You Can’t Ignore, link: https://olivewellnessinstitute.org/article/11-health-benefits-of-extra-virgin-olive-oil-that-you-cant-ignore/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uleiul de măsline poate reduce riscul de mortalitate din diverse cauze
  • Uleiul de măsline este benefic pentru sănătatea materno-fetală
  • Compușii fenolici din uleiul de măsline extravirgin pot influența procesul de vindecare a rănilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum