Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

©

Autor:

Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?
Un studiu bazat pe un chestionar care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, la care au participat peste 2.000 de persoane din SUA, arată că încrederea în instituțiile statului, împreună cu alți factori sociali, influențează semnificativ dorința participanților de a consuma sau de a refuza aceste alimente.
Producția de alimente modificate genetic, de regulă cu termene de valabilitate superioare produselor naturale, a început deja în unele regiuni din SUA, tehnologiile de editate genetică precum CRISPR fiind folosite până în prezent la crearea unei varietăți de tipuri de soia și a porumbului sau bananelor. Deși contestată, o astfel de metodă de producție a alimentelor poate aborda provocările actuale și poate oferi beneficii directe consumatorii.

La momentul actual, persoanele care critică tehnologia consideră că aceasta poate avea consecințe nedorite și solicită în mod expres modificarea legislației, pentru ca alimentele modificate genetic să fie în viitor etichetate corespunzător. Ținând cont de reacția criticilor cu privire la tehnologia de modificare genetică, au apărut și speculații cu privire la potențialul redus al oamenilor de a accepta alimente modificate genetic.

Studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa, este primul care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, folosind un eșantion reprezentativ la nivel național. Chestionarul, menit să înțeleagă factorii care influențează decizia oamenilor de a consuma sau nu alimente genetice, vă fi repetat la fiecare doi ani, pentru a urmări modul în care atitudinea publicului față de alimentele modificate genetic se va modifica pe măsură ce numărul produselor genetice introduse pe piață va crește.

Studiul indică faptul că valorile sociale ale oamenilor și încrederea lor în industrie, grupuri de mediu sau guvern, mai degrabă decât alți factori, precum prețul, aspectul sau gustul produselor, influențează decizia de a evita sau mânca alimente modificate genetic. În general, persoanele incluse în studiu care s-au declarat dispuse să consume astfel de alimente au considerat știința un mijloc principal de a rezolva problemele societății.

sursa: Science Daily
foto: Amy Juhnke/Iowa State University

Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 76
Bibliografie
Who trusts gene-edited foods? New study gauges public acceptance, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220628170201.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.