Cât sport pot face persoanele cu insuficiență cardiacă cronică?

Cât sport pot face persoanele cu insuficiență cardiacă cronică?

©

Autor:

Cât sport pot face persoanele cu insuficiență cardiacă cronică?

InsuficienÈ›a cardiacă apare atunci când muÈ™chiul cardiac nu mai poate pompa sângele la nivelul la care să satisfacă nevoile metabolice ale È›esuturilor din organism. Cauzele apariÈ›iei bolii includ boala coronariană, hipertensiunea arterială, valvulopatiile, cardiomiopatiile, pericardita, miocardita, aritmiile, infecÈ›iile, bolile cardiace congenitale, diabetul zaharat, hipertiroidismul, sepsisul, anumite medicamente.

Printre semnele și simptomele insuficienței cardiace se numără dispneea de repaus sau de efort, ortopneea, fatigabilitatea, tahicardia, durerea toracică, oliguria, edemele gambiere, ascita, hepatomegalia sau anasarca.

Pe baza simptomatologiei, insuficienÈ›a cardiacă poate fi împărÈ›ită în 4 clase NYHA (New York Heart Association): (1)

  • NYHA I – nu există o limitare a activității fizice
  • NYHA II – există o limitare uÈ™oară a activității fizice
  • NYHA III – există o limitare marcată a activității fizice
  • NYHA IV – simptomele apar chiar È™i în repaus (1)


Strategia terapeutică include măsuri non-farmacologice È™i tratament medicamentos. Măsurile non-farmacologice presupun restricÈ›ia de sare È™i fluide, precum È™i implicarea în activități fizice. Printre medicamentele utilizate se numără diureticele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, sartanii, antialdosteronicele, betablocantele, blocantele canalelor de calciu. (1)

ExerciÈ›iile fizice trebuie începute doar în condiÈ›ii de stabilitate clinică È™i după optimizarea schemei terapeutice pentru insuficienÈ›a cardiacă. Printre contraindicaÈ›iile începerii unui program de antrenament la pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă se numără: (2)

  • PrezenÈ›a hipotensiunii sau hipertensiunii arteriale în repaus sau la efort
  • Boala cardiacă instabilă
  • Agravarea simptomelor de insuficiență cardiacă
  • Ischemie miocardică în ciuda tratamentului optim
  • Boală pulmonară severă sau tratată suboptimal (2)


Cât sport pot face persoanele cu insuficiență cardiacă cronică?

La bolnavii cu insuficiență cardiacă, programul de sport ar trebui să fie individualizat È™i dezvoltat pe durata câtorva săptămâni, în funcÈ›ie de toleranÈ›a pacientului È™i rezultatul la testele de efort. Testele de efort sunt utile întrucât pot demasca apariÈ›ia simptomatologiei, frecvenÈ›ei cardiace inadecvate sau a diverselor aritmii. După implementarea unui program sportiv, pacientul ar trebui reevaluat periodic la cel puÈ›in 3-6 luni, în funcÈ›ie de vârstă, severitatea bolii È™i comorbidități. (2)

ExerciÈ›iile aerobice de tipul MCE (moderate intensity continuous exercise – antrenament continuu de intensitate moderată) s-au dovedit sigure È™i eficiente la pacienÈ›ii stabili din punct de vedere clinic, în clasa funcÈ›ionala NYHA I-III. TotuÈ™i, la bolnavii în clasa NYHA III, în primele 1-2 săptămâni, intensitatea efortului ar trebui să fie scăzută, de sub 40% din consumul maxim de oxigen. Ulterior, intensitatea poate fi crescută progresiv până la 50-70%, iar apoi până la 85%, dacă pacientul tolerează. (2)

Ca alternativă, la pacienÈ›ii cu risc scăzut poate fi luat în considerare È™i antrenamenul HIIT (high intensity interval training – antrenamentul în intervale de intensitate ridicată). La pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie redusă, pe termen scurt, antrenamentul HIIT pare să fie superior MCE în ceea ce priveÈ™te îmbunătățirea consumului maxim de oxigen. De asemenea, antrenamentele HIIT ar putea fi recomandate la pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă stabilă din punct de vedere clinic, cu risc scăzut, care doresc să revină la exerciÈ›iile aerobice de intensitate crescută sau la sporturile mixte (fotbal, basket, volei, tenis, hockey, rugby, polo pe apă, handbal) È™i de anduranță (alergat, mers pe distanÈ›e lungi, înot, mers rapid, ciclism, biatlon, triatlon, pentatlon). (2)

La pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă, exerciÈ›iile de rezistență pot veni în completarea celor aerobice, ajutând la oprirea pierderii de masă musculară. TotuÈ™i, ele nu pot înlocui exerciÈ›iile aerobice. Intensitatea trebuie ajustată până la nivelul la care pacientul poate efectua 10-15 repetări la nivelul 15 pe scala Borg. Scala Borg măsoară nivelul de intensitate al unei activități fizice. Ea se bazează pe parametrii fizici ai unei persoane în timpul efortului fizic, inclusiv frecvenÈ›a cardiacă, frecvenÈ›a respiratorie, gradul de fatigabilitate musculară È™i diaforeză. Nivelul de epuizare este măsurat pe o scară de la 6 la 20, unde 6 se referă la absenÈ›a epuizării iar 12, la un nivel maxim de epuizare. (2, 3)

În concluzie, la pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă cronică, exerciÈ›iile aerobice trebuie efectuate de 3-5 ori pe săptămână, timp de 20-60 de minute, la o intensitate de 40-80% din consumul maxim de oxigen, în varianta de MCE sau HIIT. De asemenea, exerciÈ›iile de rezistență se recomandă a fi efectuate de 2-3 ori pe săptămână, la un nivel de sub 15 pe scala Borg. După începerea programului de antrenament, pacienÈ›ii trebuie reevaluaÈ›i la cel puÈ›in 3-6 luni, pentru ajustarea duratei È™i intensității exerciÈ›iilor. (2)

DeÈ™i până acum exerciÈ›iile acvatice nu erau recomandate la persoanele cu insuficiență cardiacă, o metaanaliză recentă a arătat că acestea ar putea fi sigure È™i eficiente din punct de vedere clinic. (2)

În ceea ce priveÈ™te sporturile competitive, acestea pot fi reluate doar la un grup selecÈ›ionat de pacienÈ›i cu risc scăzut. Astfel, sporturile de îndemânare pot fi efectuate fără restricÈ›ii de către bolnavii asimptomatici cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie prezervată (peste 50%) sau mid-range (40-49%), care sunt trataÈ›i optim pentru insuficienÈ›a cardiacă È™i care nu dezvoltă aritmii sau hipotensiune în timpul efortului fizic. TotuÈ™i, sporturile de anduranță, mixte È™i de forță de intensitate crescută (ciclism rutier, înot pe distanÈ›e medii sau lungi, patinat pe distanÈ›e lungi, canotaj, pentatlon, biatlon, triatlon, hockey, rugby, tenis simplu, polo pe apă, fotbal, basket È™i handbal competitiv) pot fi restricÈ›ionate în unele cazuri, mai ales la pacienÈ›ii vârstnici. La pacienÈ›ii asimptomatici cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie scăzută se recomandă doar sporturile de îndemânare de intensitate scăzută (golf, tenis de masă, tras cu tirul, bowling, curling). Bolnavii cu risc înalt, care se menÈ›in în clasa NYHA II sau III în ciuda tratamentului optim, care prezintă aritmii sau hipotensiune arterială la efort nu ar trebui să se implice în competiÈ›ii sportive. (2)

Sporturile de agrement de intensitate crescută ar trebui recomandate doar la pacienÈ›ii asimptomatici cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie mid-range (40-49%) care nu prezintă aritmii sau hipotensiune arterială la efort. Indivizii asimptomatici cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie redusă, sub tratament optim pentru insuficienÈ›a cardiacă, ar putea să efectueze sporturi de agrement de tip îndemânare dacă sunt de intensitate scăzută sau moderată. (2)

La pacienÈ›ii cu fracÈ›ie de ejecÈ›ie prezervată, antrenamentele de anduranță de intensitate crescută precum HIIT par să aibă efecte benefice asupra funcÈ›iei miocardice. Efectuarea antrenamentului de tip HIIT pe durata a 4 săptămâni pare să îmbunătățească consumul maxim de oxigen È™i funcÈ›ia diastolică a ventriculului stâng. Sesiunile de sport ar trebui să includă iniÈ›ial intervale de 10 minute de exerciÈ›ii de anduranță È™i 10 minute de exerciÈ›ii de rezistență. Ulterior, aceste intervale pot fi crescute până la cel puÈ›in 30-45 de minute de cel puÈ›in 3 ori pe săptămână. (2)

Transplantul cardiac

În comparaÈ›ie cu persoanele sănătoase, capacitatea de efort a indivizilor transplantaÈ›i cardiac scade cu 50-60%. Efectele sportului la bolnavii cu transplant sunt de reducere a riscului cardiovascular determinat de imunosupresoare, precum È™i de creÈ™terea a forÈ›ei fizice. De asemenea, programele de reabilitare bazate pe exerciÈ›ii fizice scad numărul reinternărilor în spital È™i cresc supravieÈ›uirea pe termen lung. (2)

Programul de antrenament recomandat la pacienÈ›ii transplanti include o combinaÈ›ie de exerciÈ›ii de anduranță È™i de rezistență. Intensitatea iniÈ›ială a acestora ar trebui să fie moderată, la 60% din consumul maxim de oxigen, urmând ca apoi să fie crescută până la 80%. Se recomandă efectuarea a 5 sesiuni săptămânale de sport pe săptămână, fiecare având 30 de minute. ExerciÈ›iile de rezistență ar trebui să vizeze grupele musculare mari. Cele în zona superioară a corpului ar trebui începute la cel puÈ›in 3 luni după intervenÈ›ia chirurgicală. (2)


Data actualizare: 25-02-2022 | creare: 25-02-2022 | Vizite: 645
Bibliografie
1. Heart failure: https://emedicine.medscape.com/article/163062-overview#a3
2. 2020 ESC Guidelines on sports cardiology and exercise in patients with cardiovascular disease: https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/1/17/5898937#ehaa605-4.1.2
3. Perceived exertion: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/measuring/exertion.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum