De ce apare febra musculară?

De ce apare febra musculară?

©

Autor:

De ce apare febra musculară?
Una dintre consecinÈ›ele neplăcute pe care le experimentăm după ce facem sport este febra musculară. Fie că am început activitatea fizică după o pauză relativ lungă, fie că nivelul de dificultate sau de noutate al exerciÈ›iilor este mult prea ridicat, febra musculară este senzaÈ›ia de durere sau disconfort care se simte după 12-24 de ore de la efort È™i ajunge la intensitatea maximă la 24-72 de ore după, diminuând apoi în intensitate.

Cauzele febrei musculare sunt complexe È™i există o serie de explicaÈ›ii pentru care aceasta apare. Conform unui studiu (2003) publicat în Sports Medicine, au fost elaborate 6 teorii explicative pentru febra musculară: acumularea de acid lactic, spasmele musculare, leziunile È›esutului conjunctiv, leziunile muculare, inflamaÈ›ia È™i efluxul enzimelor. (1)

Conform American College of Sports Medicine, una dintre cele mai cunoscute È™i împărtășite teorii este că febra musculară apare în urma micro-leziunilor fibrelor musculare cauzate de efortul fizic, cel mai probabil în cadrul unor solicitări fizice cu care persoana nu este obiÈ™nuită. Febra musculară este o consecință a procesului de „reparare” a acestor leziuni, iar acumularea de acid lactic la nivelul muÈ™chilor ca fiind o cauză a febrei musculare este o concepÈ›ie eronată, pentru că acidul lactic nu face parte din acest proces.

Severitatea durerii specifice febrei musculare depinde de tipul de forță aplicată asupra muÈ™chilor (de exemplu, durerea va fi mai intensă în cazul alergării pe o pantă înclinată decât în cazul mersului pe jos pe aceeaÈ™i pantă înclinată) È™i de numărul de repetiÈ›ii al exerciÈ›iilor (cu cât sunt mai multe repetiÈ›ii, cu atât febra musculară e mai intensă). (2)

De asemenea, tipul de contracÈ›ii musculare presupuse de exerciÈ›iu influenÈ›ează nivelul febrei musculare ulterioare (contracÈ›iile excentrice, cele care presupun contracÈ›ia muÈ™chilor în timp ce se întind, sunt mai solicitante È™i implică leziuni musculare mai pronunÈ›ate decât contracÈ›iile concentrice). (3)

Pe măsură ce corpul se obiÈ™nuieÈ™te cu efortul fizic, probabilitatea de a face febră musculară după efortul fizic scade treptat. Dacă vreÈ›i să evitaÈ›i însă febra musculară, începeÈ›i antrenamentul cu exerciÈ›ii uÈ™oare, crescând gradual de la o È™edință la alta intensitatea È™i durata exerciÈ›iilor. (2), (4)

Data actualizare: 21-06-2019 | creare: 11-05-2017 | Vizite: 1700
Bibliografie
(1) Delayed onset muscle soreness : treatment strategies and performance factors, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12617692
(2) Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS), link: https://www.acsm.org/docs/brochures/delayed-onset-muscle-soreness-(doms).pdf
(3) Postexercise Muscle Soreness, link: https://emedicine.medscape.com/article/313267-overview
(4) Why do I feel pain after exercise?, link: https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/why-do-I-feel-pain-after-exercise.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum