Câte ore ar trebui să doarmă un copil?

©

Autor:

Câte ore ar trebui să doarmă un copil?

Dacă adulții au nevoie în medie de 8 ore de somn în fiecare noapte, copiii au un regim mai special, ei având nevoie de ceva mai mult timp de odihnă.

Durata somnului celui mic depinde mai ales de vârsta sa. Mai jos sunt recomandările de somn ale pediatrilor. (1, 2, 3, 4, 5, 6)

  • Copii 1-4 săptămâni – 15-18 ore de somn


Nou-născuții pot dormi până la 18 ore pe zi însă somnul acestora este mai fragmentat. Copiii născuți prematur vor dormi chiar mai mult de atât iar cei care au colici mult mai puțin. În cazul acestor copii nu s-a dezvoltat încă ritmul circadian, astfel somnul lor nu se orientează după ciclul zi-noapte (în general, somnul lor este neregulat).

  • Copii 1-4 luni – 15 ore de somn


Începând de la șase săptămâni somnul celui mic începe să se regleze, copilul dormind chiar și 4-6 ore la rând iar starea de somn apare la orele serii.

  • Copii 4-12 luni – 12-15 ore de somn


Copilul începe să adoarmă (predominant) la aceeași oră și să se trezească la fel. Pe lângă somnul din timpul nopții, bebelușii mai adorm pe parcursul zilei de 2-3 ori (încă neregulat până la definitivarea ritmului circadian), prima oară în jurul orei 9 dimineața, apoi la 12-14 pentru ca ultimul pui de somn să fie în jurul orei 15-17, fiecare durând 1-2 ore.

  • Copii 1-3 ani – 10-14 ore de somn


Pe măsură ce copilul crește va renunța la somnul de dimineață și de după-amiază, rămânând cu cel de la prânz (care durează 1-3, 5 ore). La această vârstă este recomandat să meargă la culcare între 19 și 21 și să se trezească între 6 și 8 dimineață.

  • Copii 3-6 ani – 10-12 ore de somn


În general copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani merg la culcare la 19-21 seara și se trezesc în jurul orei 8. Dacă la 3-4 ani mai dorm la prânz, de la 5 ani în sus acest obicei poate dispărea.

  • Copii 7-12 ani – 9-12 ore de somn


Școala, timpul liber și activitățile extrașcolare împing ora de culcare la 21-22. Copiii de 7-12 ani dorm, în medie, nouă ore.

  • Adolescenți 12-18 ani – 8-9 ore


În ciuda presiunilor școlare și sociale, adolescenții au nevoie de 8-9 ore pentru a funcționa la capacitate maximă. Lipsa somnului la această vârstă își spune cuvântul nu doar asupra rezultatelor școlare și a stării de spirit, ci și a dezvoltării.

Sfaturi pentru ca cel mic să doarmă suficient

Urmând câteva sfaturi simple te poți asigura că cel mic are parte de somnul de care are nevoie pentru a fi sănătos. (2, 6, 7)

  • Asigură-te că somnul este o prioritate pentru întreaga familie – lipsa somnului afectează întreaga familie iar obiceiurile tale de somn devin, în timp, un model pentru copil.
  • Stabilește o rutină – pentru copil este important să se culce și să se trezească la aceeași oră, să ia masa la aceeași oră, să se joacă zilnic etc (aceste lucruri îi transmit sentimentul de stabilitate). Pentru copii mici o rutină de tipul băiță-citit carte cu povești-culcare poate fi un început. Asigură-te că această rutină este ușor de implementat chiar și atunci când mergeți în vacanță sau la bunici.
  • Asigură-te că cel mic este activ pe parcursul zilei – școala și temele nu trebuie să îi ocupe tot timpul. Introdu, în funcție de pasiuni, cursuri de sport, întâlniri de joacă cu prietenii, precum și timp petrecut în aer liber.
  • Monitorizează expunerea la ecrane – fie că e vorba de televizor, calculator, tabletă sau telefon, acestea ar trebui să stea în afara camerei celui mic. Pentru a evita problemele de somn, închide aceste dispozitive cu cel puțin 60 minute înainte de culcare. Evită să expui copilul la știri, filme thriller/horror sau alte emisiuni cu impact emoțional.
  • Evită suprasolicitarea celui mic – sport, limbi străine, șah, pictură etc, unii copii participă la atât de multe activități în timpul zilei încât seara sunt extenuați. Lasă măcar 30 minute în fiecare zi de timp liber în care cel mic să se joace, să stea afară sau chiar să se vadă cu colegii de joacă.
  • Aerisește camera copilului înainte de culcare – unii cercetători cred că ne odihnim cel mai bine atunci când temperatura camerei este de 18-20 grade Celsius. Transpirația, disconfortul sau chiar dificultatea de a adormi pot fi câteva semne că este prea cald în camera celui mic.


Somnul este esențial unei dezvoltări armonioase alături de o dietă sănătoasă și activitatea fizică regulată. Stabilește o rutină a somnului, scoate ecranele din dormitor și lasă patul doar pentru dormit. Acestea sunt câteva sfaturi pe care le poți transmite piciului din viața ta.


Data actualizare: 09-01-2019 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 13151
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii
  • Co-sleeping – dormim în același pat cu bebelușul?
  • Siguranța copilului la somn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum