Ce înseamnă „a fi slab” în contextul pandemiei de COVID-19?

©

Autor:

Ce înseamnă „a fi slab” în contextul pandemiei de COVID-19?
Pandemia COVID-19 a adus schimbări semnificative în rutina noastră zilnică și în felul în care alegem să ne confruntăm cu momentele dificile. Consumul de alimente bogate în zahăr și în grăsimi pare deseori o metodă rapidă și eficientă de atenuarea a stresului, însă un nou studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă a evidențiat o creștere importantă a numărului de persoane obeze în 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, documentând schimbări de comportament alimentar nocive pentru sănătatea populației.
Echipa de cercetători din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA, Serviciul de Cercetare Economică, Divizia pentru Economie Alimentară, a utilizat numeroase date din Sistemul de Supraveghere a Factorului de Risc Comportamental (BRFSS). Acest sistem reprezintă cea mai mare bază de date la nivel național, cu ajutorul acesteia cercetătorii realizând cel mai cuprinzător sondaj reprezentativ al populației adulte din SUA. Aceștia au utilizat informații despre comportamente de risc legate de sănătate, servicii de prevenire și afecțiuni medicale cronice ale participanților.

Brandon J. Restrepo, PhD, autorul principal al studiului, a afirmat: „Studiile anterioare prezintă dovezi pentru faptul că schimbările nocive intra-pandemice ale dietei și ale altor comportamente legate de sănătate au contribuit probabil la creșterea rapidă a greutății corporale în această perioadă. Adulții care au prezentat creșterea în greutate au raportat, de asemenea, gustări mai frecvente, consum excesiv de alcool și scăderea marcată a activității fizice.”

Pentru a obține date cât mai exacte, echipa de cercetători a luat în considerare drept variabile vârsta, sexul, rasa/etnia, educația, venitul gospodăriei, statutul conjugal, numărul de copii. Conform analizei realizate asupra a peste 3,5 milioane de adulți din SUA (având vârste de peste 20 de ani) din BRFSS de-a lungul anilor 2011-2020, s-a dovedit faptul că obezitatea a crescut semnificativ începând cu luna martie a anului 2020.

Studiul a constatat, de asemenea, modificări la nivelul a patru factori de risc, care au dus la această creștere în rata de obezitate în timpul pandemiei de COVID-19: participarea la exerciții fizice, durata somnului, consumul de alcool și fumatul. Cu toate că participarea la exerciții fizice și durata somnului au fost mai mari cu 4,4% și, respectiv, 1,5%, aceste creșteri nu a fost suficiente pentru a compensa impactul negativ al altor comportamente, ducând, în final, la o creștere medie de 0,6% a indicelui de masă corporală în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, numărul de zile în care a fost consumat alcool a fost cu 2,7% mai mare, iar prevalența fumatului a fost mai mică cu 4%, o scădere care, deși reprezintă un pas sănătos, se știe că provoacă o anumită creștere în greutate.

Brandon J. Restrepo, PhD a adăugat: „Rezultatele noastre, care sunt în general în concordanță cu ceea ce au descoperit studiile anterioare folosind eșantioane mai mici și mai puțin reprezentative, contribuie la perspective suplimentare care pot servi la informarea factorilor de decizie politică despre starea epidemiei de obezitate a adulților din SUA și factorii de risc legați de obezitate. Deoarece obezitatea îi afectează pe unii adulți mai mult decât pe alții, ar fi util să se exploreze în continuare modificările ratelor de obezitate la adulți în funcție de subgrupul demografic și statutul socioeconomic.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-04-2022 | creare: 08-04-2022 | Vizite: 280
Bibliografie
What's the skinny on those pandemic pounds?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220404082905.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  •