Ce se întămplă dacă nu mănănci două zile - beneficii şi riscuri

©

Autor:

Ce se întămplă dacă nu mănănci două zile - beneficii şi riscuri

Alimentația este esențială pentru sănătatea și funcționarea normală a organismului uman. Consumul regulat de alimente și băuturi constituie singura modalitate prin care oamenii își obțin energia și nutrienți necesari pentru a-și desfășura activitățile zilnice și a-și menține o bună stare de sănătate. Cu toate acestea, există situații în care oamenii pot alege să nu mănânce timp de mai multe zile, fie din dorința de a slabi, fie din motive culturale sau religioase. (1, 2)

Cât timp poate o persoană să trăiască fără mâncare?

Organismul uman are nevoie constantă de energie, consumul de alimente fiind astfel esențial pentru viața umană. Înfometarea pe termen lung are importante consecințe asupra sănătății generale, riscurile pentru sănătate fiind unele deloc de neglijat. Potrivit datelor existente, o persoană poate supraviețui maximum 8 zile fără a consuma lichide și aproximativ 21 de zile fără mâncare. Cu toate acestea, există importante variații în ceea ce privește perioada pentru care un individ poate rezista fără alimente, deoarece fiecare organism reacționează în mod diferit la restricția calorică. (1, 2)

Ce se întâmplă în organism, după două zile de post caloric?

Restricția calorică determină o serie de modificări importante la nivelul organismului. În general, după aproximativ 24 de ore fără mâncare, odată cu epuizarea depozitelor de glucoză, folosite pentru producerea de energie, organismul uman intră într-un proces de adaptare. În timpul acestui proces, corpul uman va utiliza glicogenul din ficat și rezervele de grăsime pentru a produce energie. (2)

Efectele secundare ale restricției calorice pentru 2 zile

Efectele renunțării la alimente chiar și pe termen scurt, pentru 2-3 zile, sunt în general unele negative, existând inclusiv riscul de sincope (pierderea bruscă și de scurtă durată a stării de conștiință). În lipsa alimentelor, nivelul de energie al unui individ scade treptat, pentru ca ulterior să apară stările de slăbiciune și problemele de concentrare. Lipsa de energie poate afecta performanța fizică, putând îngreuna realizarea activităților zilnice. (1, 2, 3)

Renunțarea la consumul de alimente sau băuturi calorice pentru două zile poate duce inclusiv la apariția problemelor gastrice, cele mai raportate simptome fiind durerile de stomac, constipația și disconfortul abdominal. De asemenea, încetinirea metabolismului, o consecință a restricției calorice, poate afecta capacitatea organismului de a procesa alimentele și de a obține nutrienți de care are nevoie. (2, 3)

Beneficii ale restricției calorice pentru 48 ore

Renunțarea pentru 24 de ore la mâncare este considerată în general o practică sigură, efectele asupra metabolismului fiind unele pozitive. Cu toate acestea, prelungirea cu încă 24 de ore a restricției calorice nu este în general recomandată de către specialiști. Potențialele beneficii ale postului caloric pentru două zile includ:

 • reducerea nivelului de glucoză din sânge;
 • creșterea nivelului de hormoni care stimulează arderea grăsimilor;
 • scăderea nivelului de insulină;
 • reducerea inflamației și a stresului oxidativ;
 • îmbunătățirea sensibilității la insulină și a metabolismului. (3, 4)


Recomandări

În general, este important să avem o alimentație echilibrată și suficientă pentru a ne asigura necesarul de nutrienți și energie și pentru a menține o greutate sănătoasă. Problemele cu greutatea necesită consultarea unui medic nutriționist, pentru a nu recurge la metode drastice de slăbire, care pot dăuna organismului. Renunțarea la alimente, chiar și pentru perioade scurte de timp, este contraindicată persoanelor cu diverse afecțiuni cronice, cât și persoanelor subponderale (cu o greutate mai mică decât cea normală). (2, 3)


Data actualizare: 07-02-2023 | creare: 07-02-2023 | Vizite: 1101
Bibliografie
(1) Importance of Nutrition, https://www.starhealth.in/blog/importance-of-nutrition
(2) How Long Can You Live Without Food? https://www.healthline.com/health/food-nutrition/how-long-can-you-live-without-food
(3) What Happens If You Don’t Eat for a Day? https://www.healthline.com/health/food-nutrition/what-happens-if-you-dont-eat-for-a-day
(4) Why Starving Yourself Isn’t a Good Idea for Weight Loss, https://www.healthline.com/nutrition/starving-yourself
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Postul alimentar complet de mai multe zile - efecte şi limite (conform studiilor)
 • Postul intensiv ar putea amplifica răspunsul imun împotriva COVID-19
 • Postul din perioada Ramadanului remodelează microbiomul intestinal
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum