Ce se întâmplă de fapt când te expui la soare

©

Autor:

Ce se întâmplă de fapt când te expui la soare

Oamenii se diferențiază substanțial în ceea ce privește sensibilitatea și reacția la expunerea la soare, fapt determinat de cantitatea de melanină din tegumente. Astfel, tegumentele sunt clasificate în șase tipuri, în ordine descrescătoare în ceea ce privește susceptibilitatea la injuria solară. Clasificarea este bazată pe culoare pielii, sensibilitatea la razele UV și răspunsul la expunerea la soare. Tegumentele de tip I sunt albe sau slab pigmentate, sensibile la lumina UV, sunt predispuse la arsuri solare și nu se bronzează niciodată. Tegumentele de tip VI se află la cealaltă extremitate, sunt de culoare brun închis sau negru, sunt mai puțin sensibile la lumina UV, iar după expunerea la soare sintetizează o cantitate mare de pgiment și se bronzează repede.

De asemenea, persoanele din rasa neagră sau cele cu pielea închisă la culoare pot suferi arsuri solare dacă expunerea este puternică și prelungită. Persoanele cu păr blond sau roșcat sunt cele mai sensibile atunci când se expun la soare. (1, 2, 3, 13)

Ce se întâmplă când te expui la soare

Tegumentele pot reacționa la expunerea la soare în mai multe moduri: diverse modificări cronice (de exemplu, keratoza actinică, dermatohelioza), fotosensibilizarea sau arsura solară.

Soarele emite o gamă largă de radiații electromagnetice din categoria ultravioletelor (UVA, UVB, UVC):

 • UVA: cu lungimea de undă între 320 și 400 nm;
 • UVB: cu lungimea de undă între 280 și și 320 nm;
 • UVC: cu lungimea de undă între 10 și 280 nm.

Razele UVA sunt cea mai frecventă formă de expunere la soare. Razele UVB reprezintă o expunere mai mică la soare, dar sunt mai intense. Razele UVC sunt cele mai grave, însă datorită stratului de ozon, acestea nu ajung pe pământ.

După expunerea la soare, epidermul se îngroașă și melanocitele produc pigmentul melaninic într-un ritm crescut, determinând bronzarea ce conferă într-o anumită măsură o protecție naturală în cazul unei expuneri ulterioare. Expunerea conduce atât la inactivarea cât și la pierderea celulelor Langerhans epidermale, care sunt importante din punct de vedere imunologic.

Fotosensibilitatea reprezintă o reacție cutanată la soare, care poate fi idiopatică sau poate apărea în urma folosirii unor anumite medicamente sau substanțe chimice.

Urticaria solară la anumiți pacienți apare pe zonele expuse la soare în câteva minute.

Erupții polimorfe la expunerea la soare sunt reacții neobișnuite la lumină ce nu par a fi asociate cu boli sistemice sau medicamente. Erupțiile apar, cel mai adesea, pe zonele expuse la soare după 30 de minute sau după câteva ore.

Arsura solară constă în eritem dureros și uneori vezicule cauzate de expunerea la radiații UV solare. Semnele și simptomele apar în 1 până la 24 de ore: eritem ușor urmat de descuamare superficială, până la durere, edem, tumefacție, sensibilitate cutanată și vezicule. De asemenea, este însoțită de:

 • febră;
 • mâncărime sau senzație de piele strânsă;
 • deshidratare.
 • frisoane;
 • slăbiciune.


Sfaturi pentru amelioararea unei arsuri solare:

 • administrarea de aspirină, acetaminofen sau ibuprofen pentru a calma durerea, durerile de cap și febra;
 • hidratare corespunzătoare, calmarea arsurilor cu băi răcoroase sau aplicând ușor prosoape umede;
 • folosirea unei creme de hidratare sau aloe topică pentru a oferi o ameliorare suplimentară;
 • se evită expunerea la soare dacă apar arsurile solare. (4, 7, 8, 12)

Efectele benefice ale expunerii la soare

Îmbunătățește starea de spirit

Lumina soarelui crește nivelul de serotonină din creier, care este asociat cu starea de spirit îmbunătățită, totodată, nivelul de serotonină este cel mai ridicat vara.

Tratează depresia sezonieră (tulburarea afectivă sezonieră)

La anumite persoane, lipsa luminii solare în timpul iernii pare să declanșeze depresia. Printre simptome se numără stările de spirit proaste, dificultăți în a face și menține prietenii, supraalimentarea, oboseala și somnul prea mult. Depresia sezonieră, cunoscută drept tulburarea afectivă sezonieră, este rară în lunile mai calde.

Ameliorează stresul

Toată lumea experimentează stres pentru diverși factori, cum ar fi problemele de familie, de muncă și de sănătate. Stresul poate fi ameliorat într-o varietate de moduri, inclusiv exerciții fizice, având hobby-uri relaxante, mersul câinelui sau prin ieșirea în aer curat pentru o mică expunere la soare.

Îmbunătățește somnul

Expunerea la lumina soarelui duce la nivelul de melatonină pe care îl produce creierul, ceea ce reglează în mod natural somnul. Tehnologia modernă a permis să schimbăm expunerea la lumină în mod artificial cu lumini, ecrane TV și ecrane de calculator (inclusiv tablete și telefoane mobile). În consecință, incidența insomniei este mult mai mare acum decât a fost înainte de inventarea acestor dispozitive. De aceea, o expunere la lumina naturală a soarelui duce la un somn mai odihnitor.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină implicată în menținerea rezistenței osoase sănătoase. O modalitate prin care se obține această vitamină solară este expunerea la lumina ultravioletă de la soare. Cu toate acestea, nu e nevoie de mult timp la soare pentru a obține beneficiile vitaminei D, 15 minute fiind suficiente. (6, 7, 8, 10)

Efecte cronice ale expunerii la soare

Îmbătrânirea:

Expunerea frecventă la soare îmbătrânește tegumentul producând atât riduri fine cât și grosiere, precum și o textură aspră a tegumentului, pete hiperpigmentare și uneori telangiectazii. La unele persoane efectele atrofice pot fi asemănătoare celor apărute după radioterapie (dermatită cronică de iradiere).

Lumina UV dăunează colagenului și țesutului elastic de la nivelul pielii, astfel încât devine mai sensibilă și aspră. Expunerea la lumină UV provoacă, de asemenea, pete albe și de gălbui pe piele, deoarece dăunează celulelor de aflate la suprafață.

Cancerele cutanate: 

Cea mai gravă consecință a expunerii pe termen lung la soare este dezvoltarea cancerului de piele. Incidența carcinoamelor cu celule scuamoase și bazale la persoanele blonde cu piele deschisă la culoare este direct proporțională cu expunerea la soare totală, anuală, a zonei geografice respective. Aceste leziuni sunt frecvente la cei expuși extensiv la soare, precum copiii sau adolescenții, sportivii, fermierii, marinarii sau crescătorii de vie, precum și cei care se expun la soare frecvent. Expunerea la soare crește riscul de melanoame maligne.

Carcinom bazocelular
Acest tip de cancer de piele apare aproape întotdeauna pe pielea afectată de soare. Deoarece pielea devine foarte sensibilă, poate fi ușor rănită.

Carcinomul cu celule scuamoase
Acest cancer de piele este, de asemenea, cauzat de expunerea la soare, dar poate apărea și în cicatrici de arsură (fie prin tratament termic sau prin radiații), fie din ulcere cronice ale pielii. Într-un număr mic de cazuri, se poate răspândi la ganglioni și, mai rar, la alte organe.

Melanom malign
Melanomul este cel mai puțin frecvent dintre aceste tipuri de cancer de piele, dar rata crește în fiecare an, în special la femeile tinere cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, din cauza ratei mari de utilizare a autobronzantului la această populație. Melanomul este foarte periculos și poate apărea în orice zonaă unde există celule producătoare de pigment, include întreaga piele (nu trebuie să fie în zone directe expuse la soare, dar expunerea la soare crește riscul), alunițe, semne de naștere și ochi. Se poate răspândi în ganglioni și dincolo de alte organe, inclusiv la nivelul creierului, plămânilor și ficatului. Melanomul este mult mai frecvent în familiile cu antecedente de alunițe anormale sau melanom malign.

Keratozele cronice: sunt leziuni keratozice precanceroase frecvent întâlnite, consecințele neplăcute ale multor ani de expunere la soare.

Cataracta și alte afecțiuni ale ochilor:

Cataracta este o formă de afecțiune a ochilor manifestată prin opacifierea cristalinului. Dacă nu sunt tratate, cataractele pot duce la orbire. Deși curabile prin chirurgia modernă a ochilor, cataractele diminuează vederea.

Totodată, datorită expunerii frecvente la soare poate surveni cancerul de piele din jurul ochilor și degenerarea maculei. (4, 5, 11, 13)

Soluții și protecție împotriva efectelor expunerii la soare

Precauții simple ajută la evitarea arsurilor solare și efectelor cronice ale expunerii la soare și sunt necesare tuturor, în mod special celor care prezintă fotosensibilitate. Astfel trebuie urmate următoarele sfaturi:

 • vara, expunerea inițială la soarele puternic din miezul zilei nu trebuie să depășească 30 de minute, chiar și în cazul persoanelor cu piele închisă la culoare;
 • se recomandă folosirea cremelor cu SPF ridicat împotriva razelor UV, protecția solară cu expunere largă blochează atât UVA cât și UVB. Se aplică protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși afară și în zone cum ar fi urechile, buzele și linia părului. De asemenea, se reaplică după fiecare 2 ore și de fiecare dată după înot;
 • în zonele temperate, expunerea nu este la fel de riscantă, însă se recomandă să nu depășească ora 10 dimineața și înainte de ora 15, deoarece în aceste intervale de timp are loc o filtrare mai mare a radiaților UV care produc arsuri solare;
 • sunt recomandate pălăriile cu bor lat, care protejează fața, urechile și gâtul, acest lucru ar trebui să se aplice întotdeauna copiilor și vârstnicilor, care sunt mai sensibili;
 • folosirea regulată a ochelarilor cu protecție UV și suprafață mare de acoperire conferă un scut de protecție pentru ochi;
 • tegumentele expuse la soare trebuie acoperite. (11, 12, 13)

Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 2052
Bibliografie
1. „Sun exposure”, link:https://www.healthknowledge.org.uk/public-health-textbook/disease-causation-diagnostic/2e-health-social-behaviour/sun-exposure
2. „Sun Exposure”, link:https://medlineplus.gov/sunexposure.html
3. „Sun's effect on skin”, link:https://medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000125.htm
4. „CAN THE SUN MAKE YOU FEEL SICK?”, link:https://vitalrecord.tamhsc.edu/you-asked-can-the-sun-make-you-feel-sick/
5. „SunSmart”, link:https://www.cancer.org.au/policy-and-advocacy/position-statements/sun-smart/’
6. „Sun and Skin”, link:https://newsinhealth.nih.gov/2014/07/sun-skin
7. „The risks and benefits of sun exposure”, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129901/
8. „Sun Exposure”, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/sun-exposure
9. „Outdoor workers and sun exposure”, link: http://www.hse.gov.uk/skin/employ/sunprotect.htm
10. „Sun exposure and health”, link: https://www.arpansa.gov.au/understanding-radiation/radiation-sources/more-radiation-sources/sun-exposure
11. „Effects of Sun Exposure”, link:https://familydoctor.org/effects-early-sun-exposure/
12. „13 Ways the Sun Affects Your Body: The Good & The Bad”, link: https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=9a64f6ba-8855-44dd-82d7-fe32b00f4e06
13. „Manualul Merk”, Ediția a XVIII-a, Editura ALL, 2009
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Baia de soare - pe lista de obiceiuri zilnice sănătoase
 • Legătura dintre soare și cancer
 • Efectele luminii soarelui asupra corpului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.