Cele mai mari 10 probleme care pun în pericol sănătatea adolescenților (Organizația Mondială a Sănătății)

©

Autor:

Cele mai mari 10 probleme care pun în pericol sănătatea adolescenților (Organizația Mondială a Sănătății)
Organizația Mondială a Sănătății prezintă un raport cu principalele probleme cu care se confruntă adolescenții și tinerii la nivel mondial, probleme care le pun în pericol sănătatea și viața.

Sunt aproximativ 1,2 miliarde de adolescenți de 10-19 ani la nivel mondial, mai exact 1/6 din populația globală. Raportul Organizației Mondiale a Sănătății din mai 2017 indică faptul că majoritatea adolescenților și tinerilor sunt sănătoși, dar cu toate acestea există o listă lungă de pericole de decese din cauza diferitelor comportamente, accidente, boli etc. Se estimează că aproximativ 1,2 milioane de adolescenți au decedat în 2015 (aproximativ 3000 pe zi), majoritatea fiind din cauze ce ar fi putut fi prevenite.

Iată care sunt principalele motive de îngrijorare ș riscuri la care sunt expuși adolescenții:

1. Sarcina în adolescență

Complicațiile din urma sarcinilor și nașterilor în adolescență sunt printre principalele cauze de deces în rândul fetelor de 15-19 ani. Aproximativ 11% dintre nașterile de la nivel global sunt în rândul tinerelor din această categorie de vârstă.

2. Infecțiile cu virusul hiv

Deși numărul infecțiilor și deceselor din cauza virusului HIV au scăzut în ultimii ani la nivelul populației generale, la nivelul adolescenților a crescut. Majoritatea deceselor sunt cauzate de lipsa diagnosticului și a tratamentului, precum și lipsa prevenirii infecției. Se estimează că mai mult de 2 milioane de adolescenți din lume sunt infectați cu HIV.

3. Alte boli infecțioase

Deși se fac progrese privind reducerea incidenței bolilor ca pojarul, alte probleme ca diareea de cauză infecțioasă, infecții ale tractului respirator sau meningita sunt însă un motiv grav de îngrijorare și se estimează ca fiind printre primele cauze de deces în rândul tinerilor de 10-19 ani.

4. Tulburările mentale

Depresia, suicidul – cauzate desori de violență, sărăcie sau situații de discriminare și devalorizare – sunt doar câteva dintre exemple, cauză importantă de deces în rândul adolescenților. În cazul tinerilor de 15-19 ani, suicidul este a treia cauză de deces.

5. Violența

Se estimează că 43% dintre adolescenți sunt victime ale violenței fizice, iar 1 din 10 adolescente este victimă a violenței sexuale.

6. Consumul de alcool și droguri

Consumul excesiv de alcool și consumul de droguri în rândul adolescenților este un motiv important de îngrijorare, ambele cu efecte pe termen lung asupra sănătății, contribuind și la comportamente nocive ca relațiile sexuale neprotejate, șofatul sub influența alcoolului sau drogurilor, sau violența.

7. Accidentele

Accidentele în trafic sunt o cauză semnificativă de leziuni grave, traumatisme și decese. Se pare că mai mult de 115.000 de tineri au murit în accidente rutiere doar în 2015, iar 57.000 au murit înecați.

8. Malnutriția și obezitatea

Organizația Mondială a Sănătății raportează că numeroși copii din țările slab dezvoltate, dar și din cele dezvoltate, sunt alimentați necorespunzător, lucru ce le crește vulnerabilitatea la boli și moarte prematură.

9. sedentarismul și alimentația nesănătoasă

Alimentația nesănătoasă cauzează deficite nutritive, cu efecte grave manifestate asupra sănătății pe termen lung, efecte susținute și de stilul de viață sedentar. Consumul alimentelor sănătoase și  importanța sportului sunt subapreciate în rândul majorității tinerilor.

10. Fumatul

Se aproximează că cel puțin 1 din 10 tineri cu vârste între 13-15 ani fumează, și sunt zone de pe glob unde aceste cifre sunt semnificativ mai mari.

Sursa: Medical News Bulletin

Data actualizare: 08-04-2021 | creare: 07-07-2017 | Vizite: 3666
Bibliografie
WHO Identifies Greatest Health Challenges Facing Adolescents, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/identifies-greatest-health-challenges-facing-adolescents/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Un nou tratament împotriva HIV a fost aprobat de FDA
  • Fumatul le scurtează viața purtătorilor de HIV mai mult decât virusul în sine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum