Cercetătorii au descoperit cum ai putea să slăbești mâncând ce dorești

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit cum ai putea să slăbești mâncând ce dorești
O descoperire importantă aduce speranță pentru aproximativ un miliard de persoane afectate de obezitate la nivel global. Sub conducerea directorului C. Justin LEE, cercetătorii de la Centrul pentru Cogniție și Socialitate (CCS), parte a Institutului pentru Științe de Bază (IBS), au adus noi perspective asupra reglării metabolismului grăsimilor. Studiul lor se concentrează pe celulele cerebrale ne-neuronale, numite „astrocite", care au o formă stelară.
În creier, hipotalamusul joacă un rol crucial în echilibrul dintre aportul alimentar și cheltuielile energetice. Deși se știa că neuronii din hipotalamusul lateral sunt conectați la țesutul adipos și participă la metabolismul grăsimilor, rolul lor exact în acest proces a rămas ambiguu. Echipa de cercetare a identificat un grup de neuroni în hipotalamus care exprimă în mod specific receptorul pentru neurotransmițătorul inhibitor „GABA (Gamma-Aminobutyric Acid)”. Acest grup de neuroni a fost asociat cu subunitatea α5 a receptorului GABAA și a fost denumit clusterul GABRA5.

Într-un model de șoarece cu obezitate indusă prin dietă, cercetătorii au observat o încetinire semnificativă a activității neuronilor GABRA5. Prin inhibarea activității acestor neuroni, s-a constatat o reducere a producției de căldură în țesutul adipos brun, ceea ce a dus la acumularea de grăsime și creșterea în greutate. În contrast, activarea neuronilor GABRA5 a permis șoarecilor să slăbească, sugerând că acești neuroni pot funcționa ca un comutator pentru reglarea greutății.

Într-o descoperire surprinzătoare, echipa de cercetare a relevat că astrocitele din hipotalamusul lateral reglează activitatea neuronilor GABRA5. Aceste astrocite reactive încep să supraexprime enzima MAO-B (Monoamine Oxidase B), care joacă un rol esențial în metabolismul neurotransmițătorilor. Suprimarea expresiei genei MAO-B în astrocitele reactive a dus la o scădere a secreției de GABA, inversând astfel inhibarea nedorită a neuronilor GABRA5. Prin această metodă, cercetătorii au reușit să stimuleze producția de căldură în țesutul adipos al șoarecilor obezi, permițându-le să slăbească chiar și în condiții de dietă hipercalorică.

Mai mult, un inhibitor selectiv și reversibil al MAO-B, denumit „KDS2010”, a fost testat pe un model de șoarece obez, arătând rezultate remarcabile în reducerea acumulării de grăsime și a greutății, fără a afecta aportul alimentar. Acest medicament este în prezent în faza 1 a testelor clinice.

Cercetătorul postdoctoral Moonsun Sa a subliniat că tratamentele anterioare pentru obezitate s-au concentrat în principal pe mecanismele neuronale legate de reglarea apetitului. Pentru a depăși această limitare, echipa s-a concentrat pe astrocite, identificându-le ca fiind cauza obezității. Directorul Centrului, C. Justin LEE, a adăugat că, având în vedere că OMS a desemnat obezitatea ca fiind „boala emergentă a secolului 21”, KDS2010 ar putea reprezenta un tratament de generație următoare eficient împotriva obezității, fără a suprima apetitul.

sursa: Science Daily
foto: Stânga) Astrocitele reactive exprimă un nivel ridicat de MAOB și eliberează un nivel ridicat de GABA, ceea ce are ca rezultat inhibarea neuronilor GABRA5. Acest lucru are ca rezultat scăderea termogenezei în țesuturile de grăsime brună și o creștere a depozitării grăsimilor albe. Dreapta) Când activitatea neuronului GABRA5 este restabilită, termogeneza grăsimii brune este crescută și stocarea grăsimilor albe este scăzută. În ambele cazuri, șoarecii sunt hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Institute for Basic Science

Data actualizare: 05-09-2023 | creare: 05-09-2023 | Vizite: 168
Bibliografie
A new breakthrough in obesity research may allow you to lose fat while eating all you want, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230831121624.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Autostigmatizarea persoanelor obeze poate crește riscul de sindrom metabolic
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum