Cercetătorii au revizuit efectele terapeutice ale resveratrolului

©

Autor:

Cercetătorii au revizuit efectele terapeutice ale resveratrolului
Resveratrolul are efecte anticancerigene, antiinflamatorii, cardioprotective și neurologice, datorită proprietăților sale antioxidante. Cu toate acestea, dezvoltarea sa ca medicament este împiedicată de probleme precum solubilitatea scăzută și biodisponibilitatea. Un studiu ublicat în jurnalul Nutrients s-a axat pe potențialul terapeutic al resveratrolului.
Studiul descrie sursele naturale de resveratrol, metabolismul acestuia și beneficiile pentru sănătate. Resveratrolul se găsește în struguri, ciocolată, cacao, fistic, vin roșu, afine, zmeură, afin și arahide. Este metabolizat în stomac și duoden și apoi excretat.

Beneficiile pentru sănătate ale resveratrolului includ efecte anticancerigene, analgezice, antiinflamatorii, antidiabetice, neuroprotective, antivirale, antiobezitate, antioxidante, antitumorale și de protecție a rinichilor. Resveratrolul ajută la tratamentul depresiei, protecția creierului, îmbunătățirea circulației sângelui și reglarea metabolismului grăsimilor și colesterolului.

Mecanismul de acțiune al resveratrolului include protecția inimii prin reducerea speciilor reactive de oxigen, prevenirea inflamației, inhibarea oxidării LDL, creșterea HDL și VEGF și îmbunătățirea rezistenței la insulină. Are, de asemenea, efecte antidiabetice și stimulează sistemul imunitar.

În studii clinice, dozele de resveratrol de la 20 la 600 mg pe zi au arătat beneficii în reducerea colesterolului și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și diabetice. A fost de asemenea sigur și bine tolerat în doze variind de la 5,0 la 1.000 mg pe zi, cu efecte secundare minore raportate.

Progrese recente în îmbunătățirea activității biologice a resveratrolului includ sisteme de administrare bazate pe auto-emulsificare, solubilizare micelară, nanoparticule și nanoencapsulare, care au îmbunătățit absorbția, farmacocinetica, solubilitatea și biodisponibilitatea resveratrolului.

În concluzie, studiul subliniază proprietățile farmacologice și mecanismele de acțiune ale resveratrolului, evidențiind efectele hormetice, în care doze mici au efecte benefice, iar doze mari sunt toxice. Cercetările viitoare trebuie să valideze aceste descoperiri și să faciliteze dezvoltarea de medicamente pentru a reduce povara globală a afecțiunilor medicale precum diabetul, obezitatea, hipertensiunea, tulburările neurodegenerative și cancerul.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-11-2023 | creare: 25-11-2023 | Vizite: 600
Bibliografie
Red grape polyphenol, resveratrol: a multifaceted therapeutic powerhouse under review, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Red-grape-polyphenol-resveratrol-a-multifaceted-therapeutic-powerhouse-under-review.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Efectele antiîmbătrânire ale resveratrolului și doza necesară (conform studiilor)
  •