Cercetătorii încarcă celulele CAR-T cu virusuri pentru a trata tumorile canceroase solide

©

Autor:

Cercetătorii încarcă celulele CAR-T cu virusuri pentru a trata tumorile canceroase solide
Imunoterapia reprezintă o metodă descoperită în ultimul deceniu pentru tratarea cancerului, fiind depuse eforturi intense pentru a îmbunătăți această terapie promițătoare în viitor. Un nou studiu, publicat de către cercetătorii de la Centrul de Medicină Individualizată al Clinicii Mayo în jurnalul Science Translational Medicine descrie o tehnică de imunoterapie care combină terapia cu celule CAR-T cu un virus. Metoda s-a dovedit a fi eficientă pentru eliminarea celulelor canceroase în tratamentul tumorilor maligne solide.
Celulele CAR-T reprezintă un subtip celular din cadrul sistemului imun, care pot fi responsabile de controlarea creșterii tumorale, atunci când sistemul imun detectează prezența celulelor canceroase. Abordarea inovativă descrisă de cercetători implică încărcarea celulelor CAR-T, care sunt proiectate deja pentru a căuta antigene pe celulele canceroase, cu un virus ales special pentru proprietățile sale oncolitice.

Virusurile oncolitice apar în mod natural în mediu și pot infecta și descompune în mod eficient celulele canceroase. Astfel, principiul terapiei este de a livra virusul către masele tumorale prin intermediul celulelor CAR-T. Ulterior, virusul se poate infiltra în celulele tumorale, se replică și le distruge, stimulând un răspuns imun puternic, în cascadă.

Richard Vile, Ph. D, membru în cadrul Mayo Clinic Cancer Center, a afirmat: „Atunci când virusul este livrat, transformă mediul tumoral într-un mediu extrem de inflamator, pe care sistemul imunitar al pacientului îl detectează apoi cu ușurință și începe să îl atace. ” Astfel, strategia terapeutică utilizând virusurile oncolitice rezolvă două provocări majore care fac tumorile solide dificil de tratat doar prin intermediul terapiile uzuale: tumorile solide prezintă un înveliș molecular folosit pentru a evita un atac al sistemului imunitar, iar celulele sistemului imunitar nu pot penetra pe cont propriu nucleul celulelor maligne.

„De asemenea, prin punerea virusului pe celulele CAR-T, le activăm atât împotriva virusului, cât și a tumorii și, astfel, ele dobândesc memorie imunologică. Acest lucru ne permite să dăm ulterior un alt impuls cu virusul respectiv, ceea ce, din nou, va face ca celulele CAR-T să se trezească și să participe suplimentar la eliminarea tumorii”, a adăugat doctorul Richard Vile.

În cadrul experimentului derulat de Clinica Mayo, au fost utilizați șoareci de laborator pentru a evalua eficiența terapiei pentru gliomul de grad înalt și melanomul de piele. Acestora li s-a administrat terapia dublă intravenoasă, iar rezultatele au arătat cum terapia a determinat rate mari de vindecare a tumorilor din mai multe locuri, fără a provoca toxicitate semnificativă. Astfel, terapia s-a dovedit utilă indiferent de stadiul tumoral și de prognosticul pacientului. „Din punct de vedere clinic, administrarea terapiei pe cale sistemică prezintă avantajul de a putea trata pacienții cu boală metastatică fără a fi nevoie de injectare pentru fiecare tumoră.”

„Sperăm că vom reuși să introducem această strategie în studiile clinice în decurs de un an sau doi. Realizând în continuare studii la Clinica Mayo, va fi posibil să vedem dacă putem adăuga un nivel suplimentar de eficacitate al terapiei cu celule CAR-T pentru tratamentul tumorilor solide de diferite tipuri”, au declarat cercetătorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 387
Bibliografie
Researchers load CAR T cells with oncolytic virus to treat solid cancer tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220413141538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •