Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului

©

Autor: Redacția ROmedic

Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
Depistarea cancerului este imposibil de realizat în lipsa unor teste de screening sau a unui diagnostic de elecție. Un dispozitiv aflat încă în faza de testare ar putea simplifica diagnosticul și ar oferi posibilitatea vindecării cancerului.

Autorul acestei invenții este Daniel Roxbury, expert în nanotehnică și cercetător la Sloan-Kettering Institute for Cancer Research în New York. Dispozitivul constă într-un senzor care are capacitatea de a detecta un anumit biomarker din sânge (uPA) specific cancerului. Senzorul este realizat dintr-un nanotub de carbon „învelit” în ADN, la care se atașează o moleculă care detectează biomarkerul.

Dispozitivul se află încă în faza de testare într-o soluție de apă, urmând apoi să fie verificat în soluții mai complexe (cum ar fi sângele), apoi în laborator, pe animale. Procedura de aplicare la oameni nu este încă stabilită, însă se dorește a fi minim invazivă. Senzorul va fi implantat sub piele cu ajutorul unui gel, va urmări nivelul biomarkerului cancerului din sânge, iar un dispozitiv extern va capta semnalele emise de acesta.

Implicațiile punerii în practică a acestui gadget sunt uriașe: acesta ar putea semnala instalarea unui cancer, evoluția bolii sau metastazarea, ceea ce ar crește șansele de vindecare în cazul unor cancere și ar reduce numărul morților cauzate de această boală. În plus, autorul acestui mecanism susține că dispozitivul ar putea fi folosit în cazul mai multor tipuri de cancere.

 

 


Data actualizare: 09-08-2020 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 3345
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • 1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
  •