Manifestari cardiovasculare in poliartrita reumatoida (PR)

©

Autor:

Poliartrita reumatoida (PR) este o boala inflamatorie sistemica cronica, cu etilogie necunoscuta si patogenie autoimuna, caracterizata printr-o artropatie cu evolutie deformanta si distructiva, dar si manifestari sistemice multiple.

Cauza poliartritei reumatoide este necunoscuta. Ca si in cazul altor boli cronice, reumatice sau nereumatice, etiologia este probabil multifactoriala, situatie in care factorii de mediu interactioneaza cu un genotip susceptibil.

Frecventa mai mare a bolii la femei ridica si problema rolului factorilor endocrini in geneza suferintei. Femeile care au purtat o sarcina au o susceptibilitate mai mica de a face boala. De asemenea in timpul sarcinii, semnele clinice ale bolii sunt mult reduse.

Efectele extraarticulare sunt dominate de prezenta nodulilor reumatoizi. Cele mai frecvente localizari, in ordine descrescatoare, sunt cele:
  • periarticulare (mai ales la cot)
  • seroase (pleura, pericard)
  • parenchim pulmonar
  • sclera
  • miocard.
Nodulii reumatoizi sunt consecinta unui proces de vasculita ce apare mai ales atunci cand complexele imune circulante sunt prezente la un titru ridicat. In venule se descrie o inflamatie intensa cu depunere de fibrina in peretele vascular si perivascular.

Pentru stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida, specialistii ACR (Colegiul American de Reumatologie) au formulat o serie de criterii clinice, biologice, histologice si/sau radiologice prin utilizarea unor studii populationale. Ele au fost de mai multe ori revizuite. Ultima reconsiderare a fost in 1988.

ACR (American College of Rheumatology) a stabilit criteriile urmatoare:
  • redoarea articulara matinala de cel putin o ora;
  • artrita simultana la minim trei arii articulare observata de medic(cu tumefiere de parti moi sau sino vita)
  • artrita articulatiilor mainii cu afectarea articulatiilor metacarpo-falangiene sau interfalangiene proximale
  • artrita simetrica cu afectare simultana, bilaterala a acelorasi articulatii
  • noduli reumatoizi subcutanati;
  • prezenta serica a factorului reumatoid (FR) in conditiile unei reactii pozitive intalnita la mai putin de 5% dintre normali.
  • modificari radiografice tipice bolii cu eroziuni si decalcifieri juxta articulare la oasele mainii.

Manifestari cardiovasculare in poliartrita reumatoida

Afectarea miocardica in poliartrita reumatoida

Afectarea reumatoida a inimii este rar cauza de suferinta clinica. Cel mai frecvent se produce afectare pericardica.

Afectarea pericardica

La pacientii cu artrita reumatoida poate exista inflamatie a oricarei sau a tuturor tunicilor cordului. Pericardita este cea mai obisnuita cauza de boala clinic evidenta si poate fi descoperita prin ecocardiografie la 10-50% din totalul pacientilor cu artrita reumatoida, in special la cei cu noduli subcutanati.

Cu toate acestea, numai o mica parte a acestor pacienti vor prezenta semne clinice de pericardita, care de obicei prezinta o evolutie benigna, dar uneori poate evolua spre tamponada cardiaca sau pericardita constrictiva. Lichidul pericardic este in general un exsudat, cu concentratii scazute ale complementului si glucozei si concentratii crescute ale colesterolului.

Pericardita este asciata frecvent cu pleurezie reumatoida, avand caracterele exudatului. Tratamentul este cel adresat artritei reumatoide si poate include glucocorticoizi. Pericardectomia este de obicei necesara in cazul tamponadei sau revarsatului persistent.

Miocardita reumatoida

Este de obicei  manifestare subclinica, leziunile histolgice fiind infiltrate interstitiale cu limfocite, plasmocite, histiocite si fibroblasti. Miocardita determina rareori disfunctie cardiaca. Bolnavii la care apare procesul miocarditic au PR severa, cu artrita si vasculita.

Arterita coronariana

Arterita coronariana cu inflamarea si edemul intimei este prezenta in aproximativ 20% din cazuri, dar numai rareori determina angina pectorala sau infarct miocardic. Valvele cardiace, cel mai adesea mitrala si aortica, pot fi afectate de inflamatie si de formarea de granuloame, ceea ce in unele cazuri poate determina regurgitare semnificativa clinic datorita deformarii valvei.

Tratament

Pericardita reumatoida se trateaza cu corticosteroizi, asociat tratamentului de baza al bolii. Totusi, rezultatele sunt mediocre, neputandu-se impiedica intotdeauna evolutia spre cronicizare.
Miocardita reumatoida impune tratament cortizonic, asociat sau nu cu medicatia imunosupresoare (metotrexat sau ciclofosfamida) si medicatia conventionala a insuficientei cardiace.

Data actualizare: 09-05-2014 | creare: 08-05-2009 | Vizite: 14783
Bibliografie
Gherasim
Harrison, editia 14
Colegiul American de Cardiologie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele greutății corporale la pacienții cu poliartrită reumatoidă
  • Obezitatea, atât cauza, cât și consecința artritei reumatoide
  • Adoptarea unei diete vegane poate ajuta pacienții cu poliartrită reumatoidă să reducă simptomele afecțiunii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum