Poliartrita reumatoida/ spondilita anchilozanta

31-01-2024
brigitta15
Nu este medic/terapeut
brigitta15
Buna ziua. Am 28 de ani si lucrez in cofetarie.
Acum 7-8 luni au inceput niste dureri articulare la degete. Pe scurt, un medic din Austria mi-a pus diagnosticul de poliartrita reumatoida. Toate analizele imi sunt bune cu exceptia HLA-B27 care este pozitiv. Spatele ma doare prea putin, mai multe restul articulatiilor. Mi-a dat Aprendislon 5mg o data pe zi si m-am simtit foarte bine. Dupa 6 luni am inceput tratamentul cu Humira care dupa spusele medicului isi face foarte bine efectul la majoritatea persoanelor. Am luat timp de 2 luni o data la 2 saptamani. Dar nu m-a ajutat deloc. Ba chiar am dureri mai mari decat inainte sa iau tratamentul. A mai patit cineva asa ceva? Din ce cauza poate fi? Si ce alt tratament v-a ajutat?
Va multumesc anticipat!
8 comentarii
0
31-01-2024, ora 17:47
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
La virsta dvs nu e normal sa aveti asa ceva, durerile sunt din cauza statului in picioare si mai ales cu incaltaminte neadecvata unde aveti presiune foarte mare pe tendoanele de la degete, asa ca schimbati incaltamintea.
1
31-01-2024, ora 18:55
brigitta15
Nu este medic/terapeut
brigitta15
Nu este de la incaltinte. Cel mai tare ma dor articulatiile degetelor si coatelor. Nu are nici o legatura cu incaltaminte. Este confirmat de medic diagnosticul. Nu este vorba daca am sau n-am boala respectiva. Eu am intrebat de tratament si daca cineva a mai trecut prin asa ceva Nu de diagnostic am nevoie pentru ca il am deja
0
01-02-2024, ora 09:48
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Poliartrita reumatoidă (PR) și spondilita anchilozantă (SA) sunt ambele boli inflamatorii cronice care afectează articulațiile, dar au caracteristici și abordări de tratament diferite. Prezența antigenului HLA-B27 este mai frecvent asociată cu spondilita anchilozantă și alte spondiloartrite, dar poate fi prezentă și la persoanele cu PR.

Răspunsul la tratament

Răspunsul la tratament în cazul bolilor autoimune, cum ar fi PR și SA, variază semnificativ de la o persoană la alta. Humira (adalimumab) este un agent biologic care țintește TNF-alpha, un factor inflamator implicat în ambele boli. Deși mulți pacienți răspund bine la tratamentul cu agenți anti-TNF, există și cazuri în care pacienții nu resimt o îmbunătățire sau simptomele se pot agrava.

Motive posibile pentru lipsa de răspuns

1. Variabilitate individuală: Răspunsul la tratamente biologice poate varia în funcție de caracteristicile individuale ale sistemului imunitar și ale bolii.
2. Prezența Anticorpilor Neutralizanți: Uneori, organismul poate dezvolta anticorpi împotriva medicamentului biologic, reducând eficacitatea acestuia.
3. Activitatea bolii: În anumite cazuri, boala poate fi atât de activă încât tratamentul standard nu este suficient pentru a controla simptomele.
4. Diagnosticul: Dacă există o suprapunere între PR și SA sau dacă diagnosticul inițial trebuie reevaluat, aceasta ar putea influența răspunsul la tratament.

Alte opțiuni de tratament

1. Schimbarea agenților biologici: Există diferiți agenți biologici disponibili, inclusiv cei care țintesc alte căi inflamatorii decât TNF-alpha, cum ar fi IL-6 (tocilizumab), IL-17 (secukinumab), JAK inhibitori (tofacitinib, baricitinib).
2. Terapie combinată: Uneori, combinarea unui agent biologic cu un medicament antireumatic modificator de boală (DMARD) convențional, cum ar fi metotrexatul, poate îmbunătăți răspunsul.
3. Managementul simptomatic: AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), corticosteroizi la doze mici, terapie fizică și modificări ale stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Este crucial să discuți aceste preocupări cu reumatologul tău. Ei pot evalua răspunsul tău la tratament, pot considera nevoia de a schimba sau ajusta tratamentul și pot investiga alte cauze posibile ale agravării simptomelor. Monitorizarea regulată și comunicarea deschisă cu echipa ta medicală sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestor condiții complexe.
0
01-02-2024, ora 17:11
brigitta15
Nu este medic/terapeut
brigitta15
Va multumesc mult! Apreciez raspunsul!
0
04-02-2024, ora 15:07
carmensita7
Nu este medic/terapeut
carmensita7
Bună ziua! Sunt diagnosticata cu PR din 2021, am urmat tratament cu metotrexat, leflunomid, imuran sistate datorita intolerantelor, apoi în ultimii 2 ani rituximab +plaquenil. Anticorpii anti SSA nu au scăzut deloc, au aceleași valori ca la debut. În aprilie îmi reintroduce prednisonul, pe care încă nu m am decis dacă să-l accept sau nu. Deci, multiple scheme de tratament, clasic, biologic, fără răspuns terapeutic.
0
04-02-2024, ora 15:51
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Bună ziua,

Răspunsul la Humira se instalează treptat. Unii pacienți răspund doar după 12 sau 16 săptămâni de tratament (3 sau 4 luni), probabil mai merită continuat tratamentul o vreme. Reumatologul vă va spune când este cazul să îl întrerupeți. Există și situații când artrita sau spondilita nu răspund deloc la Humira (non-responderi). Atunci se întrerupe tratamentul și se poate înlocui cu un alt medicament, din aceeași clasă. Sunt persoane care răspund doar la un o terapie biologică, dar nu la alta, deși sunt toate din aceeași clasă. Există mai multe variante de tratament, dacă nu merge ceva va merge altceva.

Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
0
05-02-2024, ora 21:24
brigitta15
Nu este medic/terapeut
brigitta15
Buna ziua. Problema era la mine ca aveam dureri mult mai mari de cand am inceput sa iau Humira. Am fost la medic si mi-a schimbat tratamentul
0
11-02-2024, ora 18:17
musaraf1
Nu este medic/terapeut
musaraf1
Probabil s-a întrerupt alt medicament ca să se dea Humira (Prednisolonul sau altceva.). La Humira nu ați răspuns, și atunci era, practic, ca șu cum nu aveați nici un tratament. Probabil de aceea au reînceput durerile. Dar vor trece cu alte medicamente.

Multă sănătate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.