Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale

©

Autor:

Aplicație pentru monitorizarea sănătății și depistarea fibrilației atriale
Cea mai comună formă de aritmie, fibrilația atrială, este dată de un ritm cardiac neregulat ce poate predispune la accident vascular cerebral, cheaguri de sânge sau insuficiență cardiacă dacă este netratată. O aplicație nou dezvoltată ar putea ajuta la depistarea precoce a acestei probleme de sănătate.
Într-un studiu din 2011, cercetătorii din cadrul Universității din Turku și Spitalului Universitar Turku au testat dacă accelerometrele de dimensiuni mici pot fi utilizate pentru a detecta cele mai mici mișcări ale pieptului asociate cu fibrilația atrială. S-a observat că sunt eficiente în acest sens, ceea ce a ridicat următoare întrebare: pot fi la fel de eficiente și accelerometrele din smartphone-urile standard?

Echipa de cercetare condusă de Tero Koivisto a dezvoltat recent o aplicație ce necesită doar ca telefonul să fie plasat la nivelul pieptului pacientului, unde detectează și analizează micromișcările produse de ritmul cardiac.

În cadrul unui studiu randomizat realizat pe 300 pacienți, jumătate dintre aceștia cu fibrilație atrială, aplicația a prezentat 96% acuratețe în detectarea boli, chiar diferențierea de alte boli cardiace.

Aplicația urmează în viitorul apropiat să fie dezvoltată pentru comercializare, de către compania Precodior Ltd, putând fi utilizată de pacienți la domiciliu, de către medici în cabinete sau în spitale de către personalul medical, unde nu se dispune de aparatură performantă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Circulation Journal.

Sursa: New Atlas
Foto: New Atlas

Data actualizare: 02-06-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 1831
Bibliografie
Heart-checking app may help prevent strokes, link: https://newatlas.com/atrial-fibrillation-app/53846/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
  • Defibrilarea optică ar putea fi utilizată pe viitor în schimbul celei cu șocuri electrice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum