Cofeina și efectele placebo asupra performanței sportive

©

Autor:

Cofeina și efectele placebo asupra performanței sportive
Studiul publicat în revista Nutrients se bazează pe interesul crescut în cercetarea sportivă privind efectul placebo, în special în contextul utilizării cofeinei de către atleți. Aproximativ trei sferturi dintre atleții de elită consumă cofeină în timpul competițiilor, iar efectele ergogenice ale cofeinei asupra rezistenței sunt bine documentate.

Efectul ergogenic se referă la orice măsură sau tehnică care îmbunătățește performanța fizică, fie că este vorba de forță, rezistență, viteză sau rezistența la oboseală. Termenul „ergogenic” provine din grecescul „ergon”, care înseamnă „muncă”, și „genic”, care înseamnă „a produce”. Astfel, un ajutor ergogenic este ceva care „produce muncă” sau, mai precis, îmbunătățește capacitatea de a efectua muncă fizică.

În acest studiu, cercetătorii au examinat efectul placebo al ingestiei de cofeină într-un test de alergare de șase minute. Participanții, care erau alergători cu antrenament regulat, au fost supuși unui design experimental randomizat și contrabalansat pentru a compara efectele ingestiei de cofeină placebo cu un control (fără ingestie).

Participanții au efectuat două teste de alergare la interval de șapte zile, primind gumă de mestecat în timpul încălzirii, despre care li s-a spus că ar conține cofeină pentru a îmbunătăți performanța. În realitate, guma nu conținea cofeină sau alte substanțe psihotrope.

Rezultatele au arătat că credința în ingestia de cofeină a dus la îmbunătățirea performanței în test. Opt participanți și-au îmbunătățit performanța în condiția placebo, în timp ce cinci nu au făcut-o. Nu au fost observate interacțiuni semnificative între strategia de alergare și condiție, iar ritmul cardiac și rata percepută a efortului au fost comparabile între condiții.

Concluzia studiului este că credința în ingestia de cofeină poate crește distanța parcursă cu aproximativ 1,6% sau 46 de metri în condiția placebo, fără a afecta strategia de alergare sau alte variabile cinetice. Aceasta sugerează că utilizarea placebo-ului ar putea fi o strategie eficientă pentru îmbunătățirea performanței fără necesitatea substanțelor psihotrope.

sursa: News Medical
foto: lymenko Mariia/Shutterstock.com

Data actualizare: 28-01-2024 | creare: 28-01-2024 | Vizite: 309
Bibliografie
Belief in caffeine improves running performance, link: https://www.news-medical.net/news/20240124/Belief-in-caffeine-ingestion-improves-running-performance.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
  • După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum