Condrodermatita nodulara cronica a urechii

Condrodermatita nodulara cronica a urechii
Condrodermatita nodulara cronica a urechii (Condrodematita nodularis cronica helicis) este o conditie dureroasa, benigna, frecvent intilnita a urechii externe. Afecteaza mai mult barbatii de virsta medie sau batrinii, dar exista si cazuri raportate la femei.

Cauza exacta a conditiei este necunoscuta, desi se crede ca ar fi determinata de presiunea excesiva si prelungita. Citeva caracteristici anatomice ale urechii externe predispun indivizii la dezvoltarea condrodermatitei nodulare cronice.

Cauze si factori de risc

Urechea are relativ putin tesut subcutan sau grasime iar epidermul, dermul, pericondrul si cartilajul sunt vascularizate de putine vase de singe. Inflamatia dermica, edemul si necroza prin trauma, frig, leziuni actinice sau presiune initiaza probabil boala. In cele mai multe cazuri presiunea focala asupra cartilajului produce distructie. Caracteristicele anatomice ale urechii previn vindecarea adecvata si conduc la pericondrita secundara. Urechea dreapta este de obicei implicata.

Desi majoritatea medicilor privesc condrodermatita nodulara cronica a urechii ca o conditie idiopatica fara asocieri sistemice s-au observat si exceptii. Aceasta poate fi ocazional asociata cu afectiuni autoimune sau conjunctive precum:
Atfel de cazuri sunt mai frecvente la pacientii pediatrici sau femeile tinere.

Cauza condrodermatitei nodulare nu este sigura, totusi presiunea, frigul, leziunile actinice si trauma repetata au fost implicate. Repausul pe partea afectata este de obicei un factor etiologic important. Leziunile cartilajului si pielii prin presiune apar a fi factor principal. In cazul bolii asociate cu conditii autoimune se pare ca leziunea microvasculara poate fi o cauza importanta.

Semne si simptome

Prezentarea clasica a condrodermatitei nodulare cronice a urechii cuprinde barbatul de virsta medie cu un nodul dureros aparut spontan pe helix. Nodulul creste in dimensiuni rapid, pina la o dimensiune maxima, raminind apoi stabil. Debutul poate fi precipitat de presiune, trauma sau frig. Cind este intrebat, pacientul admite ca de obicei doarme pe partea afectata.

Nodulii sunt fermi, moi, bine demarcati si rotunzi sau ovali, cu o margine ridicata si crusta sau ulceratie centrala. Inlaturarea crustei permite observarea unui mic canal de obicei. Dimensiunea variaza de la 3-20 mm. Urechea dreapta este afectata mai frecvent decit cea stinga si ocazional bilateral. Leziunile se dezvolta pe zonele cele mai proeminente ale urechii. Cea mai comuna localizare este apexul helixului. Distributia pe antehelix este mai intilnita la femei.

Diagnostic

Se recomanda pacientilor descoperiti cu condrodermatita nodulara cronica a urechii la 40 de ani sa fie investigati pentru alte boli sistemice:

Metoda standard de diagnostic este biopsierea leziunii
si vizualizarea modificarilor patologice caracteristice in microscopie.
Biopsia este indicata daca diagnosticul de condrodermatita este indoielnic. Frecvent biopsia este necesara pentru a diferentia conditia de carcinomul celular bazal sau cel scuamos deoarece multi pacienti afectati au leziuni actinice cronice si istoric de cancer de piele.

Tratament

Terapia medicala a condrodermatitei nodulare cronice a urechii este frecvent nesatisfacatoare. Scopul este eliminarea sau ameliorarea presiunii la locul leziunii, de obicei dificil datorita preferintei pacientului de a dormi de partea leziunii. O proteza antipresiune poate fi modelata taind o gaura in centrul unui burete de baie. Dispozitivul poate fi mentinut pe loc cu o bentita elastica. O perna speciala prefabricata este disponibila.

Antibioticele topice pot ameliora durerea determinata de infectiile secundare. Steroizii topici si intralezionali pot de asemenea fi eficienti in ameliorarea disconfortului. Injectiile cu colagen pot aduce ameliorare protejind pielea. Crioterapia a fost folosita drept modalitate terapeutica. Daca eforturile speciale de a diminua presiunea nu au succes, abordurile chirurgicale sunt necesare.

Terapia chirurgicala

Diferite proceduri au fost folosite in tratarea condrodermatitei urechii. Acestea includ:
  • excizia marginala
  • chiuretajul
  • electrocauterizarea
  • ablatia cu laser CO2
  • excizia pielii si a cartilajului implicate.
In general recurenta este mare daca cartilajul lezat nu este indepartat iar presiunea diminuata.

Preventie

Daca trauma, necroza de presiune, frigul sau expunerea la soare sunt suspectate drept factori de risc, reducerea expunerii este benefica. Daca pacientul doarme pe partea afectata, schimbarea modului de a dormi sau folosirea de perne speciale poate fi de ajutor. Astfel de masuri frecvent sunt dificile pentru pacient iar interventia chirurgicala poate fi alternativa dorita.

Condrodermatita nodulara cronica a urechii are un prognostic excelent pe termen lung.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum