Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral

©

Autor:

Consumul a maximum trei cești de cafea pe zi poate reduce riscul accidentului vascular cerebral
Consumul ușor până la moderat de cafea, între una și trei cești pe zi, este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral și boli de inimă fatale, potrivit noilor cercetări prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie. Rezultatele cercetărilor sugerează că un consum regulat de cafea este sigur, întrucât chiar și aportul zilnic ridicat nu a fost asociat cu rezultate cardiovasculare negative.
Deși cafeaua este printre cele mai consumate băuturi din lume, se știe puțin despre impactul pe termen lung al consumului regulat asupra sănătății cardiovasculare. Studiul actual, bazat pe datele colectate de la peste 450.000 de persoane, a investigat asocierea dintre consumul obișnuit de cafea și atacul cardiac incident, accident vascular cerebral și deces.

„Din câte știm, acesta este cel mai mare studiu care evaluează sistematic efectele cardiovasculare ale consumului regulat de cafea într-o populație fără boli de inimă diagnosticate”, a declarat autorul studiului, Dr. Judit Simon, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria.

Participanții la studiu au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de consumul obișnuit de cafea. Au existat trei grupuri:
 • fără consum (nu a consumat cafea în mod regulat - 22,1% dintre participanți),
 • consum ușor până la moderat (0,5 până la 3 căni pe zi, 58,4%) și
 • consum ridicat (mai mult de 3 cupe / zi, 19,5%).

Cercetătorii au estimat asocierea consumului zilnic de cafea cu rezultatele incidentelor cardiovasculare și a decesului pe o perioadă mediană de urmărire de 11 ani, utilizând modele multivariabile. Analizele au fost ajustate pentru factorii care ar putea influența rezultatele.

În comparație cu cei din primul grup de studiu, care nu au consumat regulat cafea, cei care au consumul ușor până la moderat au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele. Pentru a examina potențialele mecanisme care stau la bază, cercetătorii au analizat asocierea dintre aportul zilnic de cafea și structura și funcția inimii.

„Analiza imagistică a indicat faptul că, în comparație cu participanții care nu beau cafea în mod regulat, consumatorii zilnici aveau inimi de dimensiuni mai sănătoase și care funcționau mai bine. Acest lucru a fost consecvent cu inversarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii asupra inimii.”, a concluzionat Simon.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-09-2021 | creare: 02-09-2021 | Vizite: 383
Bibliografie
Light-to-moderate coffee drinking associated with health benefits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830075619.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
 • Consumul de cafea este influențat genetic
 • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum