Consumul de alcool în cantități mari crește riscul de apariție a unor forme grave ale COVID-19

Consumul de alcool în cantități mari crește riscul de apariție a unor forme grave ale COVID-19

©

Autor:

Consumul de alcool în cantități mari crește riscul de apariție a unor forme grave ale COVID-19
Un nou studiu, publicat pe serverul medRxiv, încearcă să identifice factorii care cresc riscul de infecÈ›ie cu COVID-19 sau conferă protecÈ›ie împotriva afecÈ›iunii într-o populaÈ›ie de adulÈ›i cu vârsta de peste 55 de ani despre care se È™tie că prezintă o morbiditate È™i un risc mai mare de apariÈ›ie a COVID-19.
Cercetarea actuală a utilizat date colectate anterior dintr-un studiu familial, în care au fost comparate familii în care existau persoane cu o tulburare de consum de alcool È™i familii de control, în care nu a existat nicio persoană consumatoare de alcool. În studiu au fost incluÈ™i subiecÈ›ii din generaÈ›ia probandă (primii membri de familie afectaÈ›i care solicită asistență medicală) sau părinÈ›ii acestora, iar vârsta populaÈ›iei studiate a variat între 55 È™i 103 ani la urmărire. Date clinice extinse au fost colectate de la participanÈ›i în două momente, unul la vârsta mijlocie È™i celălalt la vârsta înaintată.

Studiul a fost realizat sub formă de interviuri. Atât primul, cât È™i cel de-al doilea interviu de urmărire, au încercat să colecteze date clinice, cum ar fi istoricul consumului de alcool sau droguri, afecÈ›iunile psihiatrice diagnosticate È™i istoricul afecÈ›iunilor de sănătate. Al doilea interviu a colectat suplimentar date despre istoricul expunerii la SARS-CoV-2. Interviurile au fost realizate pe 90 de subiecÈ›i, iar majoritatea aveau un statut socio-economic superior. Durata studiului longitudinal a fost de 32 de ani.

Studiul de față a constatat o corelaÈ›ie semnificativă între cantitatea de băutură consumată È™i prezenÈ›a sau absenÈ›a COVID-19. Efectul nu a fost prezent în cazul berii sau al vinului. În interviul de urmărire, participanÈ›i au primit o singură întrebare cu privire la sănătatea psihică, dacă au avut sau nu episoade depresive la momentul interviului.

Cercetarea nu a stabilit nicio asociere semnificativă între prezenÈ›a sau absenÈ›a COVID-19 È™i răspunsul la această întrebare. Cu toate acestea, a fost identificată o corelaÈ›ie semnificativă între apariÈ›ia de-a lungul vieÈ›ii a tulburărilor depresive È™i incidenÈ›a COVID-19. S-a observat o asociere semnificativă între modelele de episoade depresive raportate la două momente È™i apariÈ›ia COVID-19. ParticipanÈ›ii care nu au raportat episoade de tulburare depresivă au avut mai puÈ›ine È™anse de a contracta infecÈ›ia cu COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-12-2021 | creare: 15-12-2021 | Vizite: 275
Bibliografie
COVID-19 in association with pre-existing mental and physical health issues, link: https://www.news-medical.net/news/20211213/COVID-19-in-association-with-pre-existing-mental-and-physical-health-issues.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ExerciÈ›iile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariÈ›ia cancerului, chiar È™i cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum