Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?

©

Autor:

Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
Există o credință generală conform căreia un pahar de vin la cină sau chiar un păhărel ocazional de tărie ar fi un obicei benefic pentru sănătate, posibil un secret al longevității. Se pare însă că dovezile științifice care să sprijine această credință sunt îndoilenice, în cel mai bun caz.

Un nou studiu desfășurat de Centrul de cercetare a dependențelor aparținând de Universitatea Victoria din Canada a fost publicat în ediția din luna martie a revistei Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Studiul a cercetat mai amănunțit 87 de cercetări care afirmă că alcoolul consumat cu moderație ar avea efecte benefice pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de boli cardiovasculare și creșterea duratei de viață. Rezultatele acestui studiu au arătat că multe dintre cercetări sunt defectuoase, găsind false beneficii.

Un concept esențial în aceste cercetări este acela de „abstinent” - de cele mai multe ori persoanele cu un consum moderat de alcool (până la două pahare pe zi) au fost comparate cu abstinenții, însă aceștia din urmă erau persoane care au eliminat alcoolul din cauza unor probleme de sănătate. „Astfel că este fundamental să ne întrebăm cu cine sunt comparate aceste persoane care consuma alcool cu moderație”, afirmă Tim Stockwell, cel care a condus studiul Universității Victoria.

În momentul în care erorile acestor cercetări au fost corectate, grupul de subiecți cu un consum moderat de alcool nu mai prezenta avantajul creșterii duratei de viață. În plus, doar 13 din cele 87 de cercetări nu prezentau respectiva eroare de concept, iar aceste cercetări nu relevau beneficii pentru sănătate.

Acest nou studiu al Universității Victoria a concluzionat din cercetările verificare că un consum ocazional de alcool înseamnă de fapt mai puțin de 1-2 pahare pe săptămână, adică o cantitate infimă de alcool, ce nu ar putea fi considerată cauză a longevității și a absenței unor riscuri de boală.

„Auzim tot timpul că un consum moderat de alcool ar fi benefic și din acest motiv credința este atât de înrădăcinată, însă sunt suficiente motive să fim sceptici”, afirmă Stockwell.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 22-03-2016 | creare: 22-03-2016 | Vizite: 2685
Bibliografie
Is moderate drinking really good for you?, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-moderate-good.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •