Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat

Alcoolul constituie un factor de risc pentru apariția mai multor forme de cancer, printre care cele mai frecvente sunt: cancerul mamar, cancerul de colon, cancerul la nivelul cavității bucale, al faringelui, esofagului, laringelui și cancerul hepatic. Analizând datele colectate anterior studiului, s-a constatat faptul că 30% dintre decesele asociate consumului de alcool au fost determinate doar de cancer, semnificativ mai mult decât ponderea bolilor cronice combinate.
Aproximativ 60% dintre formele de cancer asociate cu alcoolul, diagnosticate în rândul femeilor din Noua Zeelandă între 2007 și 2012, sunt reprezentate de cancerul mamar. Mai mult decât atât, deși riscul este mult mai mare în cazul consumului cronic de alcool, s-a constatat o frecvență crescută a decesului prin cancer de sân în rândul femeilor cu un aport moderat de alcool, care este considerat acceptabil în unele ghiduri de alimentație.
Potrivit coordonatorului studiului, profesorul Jennie Connor în cadrul Departamentului de Prevenție și Medicină Socială al Universității de Medicină Otago, 4.2% dintre decesele prin cancer în rândul persoanelor sub 80 de ani sunt atribuite consumului de alcool, prin urmare sunt evitabile. „Deciziile individuale de a reduce consumul de alcool ar putea diminua riscul personal de apariție al cancerului, în timp ce limitarea aportului de băuturi alcoolice la nivel populațional ar reduce incidența patologiilor oncologice substanțial. Acest lucru ar putea presupune multiple beneficii pentru sănătatea populației dar și pentru sistemul de sănătate publică.”
Recomandările dietetice privind consumul de alcool nu promovează aportul acestuia, ci au rolul de a limita rata consumului pentru a evita excesul și a reduce riscurile pentru sănătate aferente la minimum.
Formulările actuale susțin beneficiile abstinenței, având în vedere că nu a fost stabilit nici până în acest moment nivelul la care consumul de băuturi alcoolice nu ar crește riscul de boală, în special pentru cancer.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 01-07-2016 | creare: 01-07-2016 | Vizite: 2479
Bibliografie
Alcohol consumption contributes to cancer, even in moderate drinkers, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-alcohol-consumption-contributes-cancer-moderate.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Rolul uleiului de pește în prevenirea cancerului
- Profilarea moleculară identifică pacienții cu cancer de prostată care pot beneficia cel mai mult de chimioterapie
- Consumul de vin și cancerul - relație cauzală sau de prevenție? (meta-analiză)
- Studiu descoperă mutații și structuri ADN care conduc la cancerul vezicii urinare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cancerul in toate formele sale poate fi vindecat
- Temodal - dupa tratament radioterapie
- Ingrijorare personala legata de consumul de alcool - varsta 19 ani
- Oncoxin - o speranţă naturală pentru bolnavii de cancer
- Tumoare retroperitonala belingna - tratamentul cu citostatice cum actioneaza?
- Poate fi cancer in gat?
- Vreau sa știu dacă sunt alcoolica!
- Lipsa poftei de mancare bolnav cancer si diabet insulino depependent
- Anxietate cancer gat
- SUPORTUL FAMILIEI ŞI PRIETENILOR