Consumul de alcool la începutul sarcinii și riscul de tulburări de dezvoltare

©

Autor:

Consumul de alcool la începutul sarcinii și riscul de tulburări de dezvoltare
Expunerea la alcool la începutul sarcinii poate duce la modificarea funcția genelor în timpul dezvoltării embrionare, cu consecințe directe asupra dezvoltării neurologice a nou-născuților. Un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, oferă noi informații cu privire la efectele pe care expunerea maternă la alcool în timpul sarcinii le are asupra sănătății neurologice a copiilor. Studiul sugerează faptul că „amprentele epigenetice” ale expunerii prenatale la alcool pot reprezenta biomarkeri ai tulburărilor de dezvoltare.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat placente umane expuse la alcool și celule stem embrionare umane cultivate. Placentele nou-născuților de la mamele care au consumat alcool până cel târziu în a șaptea săptămâna gestațională au fost selectate pentru analize separate. De asemenea, au fost analizate celule stem embrionare umane cultivate care au fost expuse la alcool în timpul cultivării.

Cohorta de studiu a fost compusă din 180 de nou-născuți, dintre care 80 expuși în perioada prenatală la alcool și 100 fără o expunere raportată la alcool. Analiza epigenoamelor placentare (epigenomul reprezintă un strat molecular care reglează expresia genelor) a evidențiat o scădere a cantității de metilare a ADN-ului la nou-născuții expuși prenatal la alcool, comparativ cu cei care nu au fost expuși.

Modificările în metilarea ADN-ului au fost similare atât în placentă, cât și în celulele stem embrionare umane cultivate. Acest lucru sugerează, indică autorii, „faptul că modificările observate sunt asociate cu expunerea la alcool, nu cu alți factori de mediu în timpul sarcinii”. Cercetătorii propun utilizarea modificărilor observate în metilarea ADN-ului în urma expunerii prenatale la alcool ca viitor biomarker pentru diagnosticarea eficientă și rapidă a eventualelor sarcini expuse riscului de tulburări de dezvoltare.

sursa: News Medical
foto: Mostphotos

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 413
Bibliografie
'Epigenetic fingerprints' of prenatal alcohol exposure could be biomarkers to detect developmental disorders, https://www.news-medical.net/news/20230103/Epigenetic-fingerprints-of-prenatal-alcohol-exposure-could-be-biomarkers-to-detect-developmental-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum