Consumul de alcool prenatal sau în timpul sarcinii a fost asociat cu modificări faciale la copil

©

Autor:

Consumul de alcool prenatal sau în timpul sarcinii a fost asociat cu modificări faciale la copil
Un studiu recent publicat în Human Reproduction, un jurnal important de medicină a reproducerii, a găsit o corelație între anomaliile faciale la copii și consumul de alcool matern, atât înainte, cât și în timpul sarcinii.
Studiul a folosit inteligența artificială (AI) și învățarea profundă pentru a analiza imagini tridimensionale ale copiilor la vârsta de nouă și treisprezece ani, luate dintr-un studiu bazat pe populație din Țările de Jos.

Studiul este primul care detectează o asociere la copiii mamelor care au băut cu până la trei luni înainte de a rămâne însărcinate, dar s-au oprit în timpul sarcinii. În plus, studiul a constatat că chiar și mamele care au băut mai puțin de 12 g de alcool pe săptămână aveau copii cu o formă modificată a feței. Cele mai frecvente trăsături faciale observate la copii au fost vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia retrasă și pleoapa inferioară răsucită în interior. Descoperirile sunt semnificative, deoarece forma feței poate indica probleme de sănătate și dezvoltare.

Tulburarea din spectrul alcoolismului fetal (FASD) este cauzată de consumul matern de alcool în timpul sarcinii și este deja cunoscut că provoacă întârziere de creștere, tulburări neurologice și dezvoltare facială anormală. Cu toate acestea, efectul consumului scăzut de alcool asupra dezvoltării și sănătății faciale a copiilor nu a fost cunoscut înainte de acest studiu.

Cercetătorii sugerează că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur în timpul sarcinii și sfătuiesc mamele să înceteze să bea înainte de concepție pentru a asigura rezultate optime de sănătate atât pentru mamă, cât și pentru fătul în curs de dezvoltare.

Sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege mecanismul de asociere și modul în care acesta slăbește odată cu vârsta.

Limitările studiului includ lipsa datelor despre consumul de alcool înainte de trei luni înainte de sarcină și posibilitatea ca mamele să fi subestimat consumul de alcool.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 325
Bibliografie
Prenatal alcohol exposure associated with the facial shape of children, link: https://www.news-medical.net/news/20230216/Prenatal-alcohol-exposure-associated-with-the-facial-shape-of-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în preajma concepției poate crește riscul de diabet al copilului
  • Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum