Experții avertizează asupra folosirii decongestionantelor nazale la copiii mici
Autor: Cristina Mustață

În medie, copiii sunt afectați de răceală de 6-8 ori pe an, în timp ce adulții răcesc de 2-4 ori pe an. În timp ce răcelile obișnuite sunt provocate de viruși, iar simptomele se remit de la sine în 7-10 zile, impactul asupra locului de muncă, școlii și banilor cheltuiți pe medicamente este substanțial. Acestea sunt motivele pentru care specialiștii de la British Medical Journal (BMJ) au analizat dovezile publicate privind eficiența tratamentelor pentru răceală.
Pentru adulți, datele sugerează că utilizarea decongestionantelor nazale, împreună cu sau fără antihistaminice sau analgezice, pentru o perioadă de 3-7 zile, are un efect mic asupra simptomelor nazale. Pe de altă parte, efectele secundare pot include insomnie, somnolență, cefalee, sau tulburări gastrointestinale, iar folosirea pe termen lung poate duce la congestie nazală cronică.
Alte tratamente, cum ar fi inhalarea de aburi, echinacea, cremele mentolate (vapour rub), uleiul de eucalipt și aportul crescut de fluide, sunt fie ineficiente, fie nu au fost studiate.
De asemenea, studiile clinice lipsesc și în privința copiilor, în special cei mai mici de 12 ani - care reprezintă grupa de vârstă cel mai afectată de răceli.
Potrivit autorilor studiului, „nu există dovezi că aceste tratamente ameliorează simptomele nazale, însă pot provoca efecte adverse”. La copiii sub 2 ani, decongestionantelor nazale au fost asociate cu convulsii, accelerarea ritmului cardiac și deces. Irigațiile sau picăturile cu apă salină este singurul tratament sigur, însă poate să nu aibă efectul dorit.
Pe baza dovezilor relevate de studiile desfășurate până în prezent, medicii pot doar să asigure pacienții că simptomele sunt autolimitante, iar utilizarea pe termen scurt a decongestionantelor nazale ameliorează ușor nasul înfundat la adulți.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- STUDIU: Sugarii și copiii mici expuși la dispozitive cu ecrane tactile dorm mai puțin
- Teama de ace a copiilor ar putea fi influențată de comportamentul părinților
- Efectele coronavirusului, al virusului respirator sincițial și al rinovirusului asupra copiilor
- Copiii născuți prin cezariană pot prezenta un risc mai ridicat de obezitate
- Nas infundat in urma unei raceli
- Nas infundat
- Durere de ureche si nas infundat
- Rosu in gat persistent, rezistent la antibiotic
- Secreții nazale și gat uscat în timpul nopții
- Secretii in gat cam de trei ani
- Nas înfundat, ureche înfundata cu pulsatie, durere de cap frunte cu pulsatie.
- Congestie nasala
- Nas infundat si tuse seaca permanenta
- Operatie de deviatie de sept