Experții avertizează asupra folosirii decongestionantelor nazale la copiii mici

Experții avertizează asupra folosirii decongestionantelor nazale la copiii mici

©

Autor:

Experții avertizează asupra folosirii decongestionantelor nazale la copiii mici
Nu există dovezi ale eficienÈ›ei decongestionantelor nazale la copii È™i, în plus, nu este clar dacă folosirea acestora este sigură pentru cei mici. Prin urmare, medicii nu recomandă acest tip de medicamente la copii sub vârsta de 6 ani È™i sfătuiesc părinÈ›ii să utilizeze decongestionantele cu precauÈ›ie la copiii până în 12 ani.
În medie, copiii sunt afectaÈ›i de răceală de 6-8 ori pe an, în timp ce adulÈ›ii răcesc de 2-4 ori pe an. În timp ce răcelile obiÈ™nuite sunt provocate de viruÈ™i, iar simptomele se remit de la sine în 7-10 zile, impactul asupra locului de muncă, È™colii È™i banilor cheltuiÈ›i pe medicamente este substanÈ›ial. Acestea sunt motivele pentru care specialiÈ™tii de la British Medical Journal (BMJ) au analizat dovezile publicate privind eficienÈ›a tratamentelor pentru răceală.

Pentru adulÈ›i, datele sugerează că utilizarea decongestionantelor nazale, împreună cu sau fără antihistaminice sau analgezice, pentru o perioadă de 3-7 zile, are un efect mic asupra simptomelor nazale. Pe de altă parte, efectele secundare pot include insomnie, somnolență, cefalee, sau tulburări gastrointestinale, iar folosirea pe termen lung poate duce la congestie nazală cronică.

Alte tratamente, cum ar fi inhalarea de aburi, echinacea, cremele mentolate (vapour rub), uleiul de eucalipt și aportul crescut de fluide, sunt fie ineficiente, fie nu au fost studiate.

De asemenea, studiile clinice lipsesc È™i în privinÈ›a copiilor, în special cei mai mici de 12 ani - care reprezintă grupa de vârstă cel mai afectată de răceli.

Potrivit autorilor studiului, „nu există dovezi că aceste tratamente ameliorează simptomele nazale, însă pot provoca efecte adverse”. La copiii sub 2 ani, decongestionantelor nazale au fost asociate cu convulsii, accelerarea ritmului cardiac È™i deces. IrigaÈ›iile sau picăturile cu apă salină este singurul tratament sigur, însă poate să nu aibă efectul dorit.

Pe baza dovezilor relevate de studiile desfășurate până în prezent, medicii pot doar să asigure pacienÈ›ii că simptomele sunt autolimitante, iar utilizarea pe termen scurt a decongestionantelor nazale ameliorează uÈ™or nasul înfundat la adulÈ›i.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 04-08-2019 | creare: 12-10-2018 | Vizite: 2059
Bibliografie
Do not give decongestants to young children for common cold symptoms, say experts, link: https://medicalxpress.com/news/2018-10-decongestants-young-children-common-cold.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum