Consumul de broccoli scade riscul de insuficiență renală
©
Autor: Vasiliu Alina
Noi cercetări indică că beneficiile unui compus alimentar asupra sănătății rinichilor pot depinde de genetica unei persoane. Descoperirile, care apar în revista științifică JASN, pot fi utile pentru prevenirea sau tratarea bolilor renale.
Este vorba despre enzima Glutationul S-transferaza mu-1 (GSTM1) care ajută la eliminarea toxinelor din organism și combate stresul oxidativ.
În ultimul lor studiu, anchetatorii au descoperit că ștergerea genei crește leziunea renală la șoarecii cu hipertensiune arterială și boli renale. Suplimentele cu pulbere de broccoli au diminuat în mod semnificativ leziunile renale la șoarecii care au suferit modificări genetice, dar nu și în cazul șoarecilor cu boli de rinichi.
„Speculăm că enzima GSTM1 poate fi implicată în descompunerea compușilor care promovează antioxidanții și, prin urmare, deficiența acestei enzime poate crește biodisponibilitatea compușilor protectori relevanți în boala renală”, a declarat dr. Thu H. Le, autorul studiului.
Cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de broccoli și alte legume crucifere a fost legat de un risc mai mic de insuficiență renală, în primul rând la participanții la varianta nul GSTM1.
Mulți indivizi poartă o variantă a genei GSTM1 care împiedică exprimarea genei (numită variantă nulă) și, prin urmare, nu au producție de enzimă.
sursa: Science Daily
Este vorba despre enzima Glutationul S-transferaza mu-1 (GSTM1) care ajută la eliminarea toxinelor din organism și combate stresul oxidativ.
În ultimul lor studiu, anchetatorii au descoperit că ștergerea genei crește leziunea renală la șoarecii cu hipertensiune arterială și boli renale. Suplimentele cu pulbere de broccoli au diminuat în mod semnificativ leziunile renale la șoarecii care au suferit modificări genetice, dar nu și în cazul șoarecilor cu boli de rinichi.
„Speculăm că enzima GSTM1 poate fi implicată în descompunerea compușilor care promovează antioxidanții și, prin urmare, deficiența acestei enzime poate crește biodisponibilitatea compușilor protectori relevanți în boala renală”, a declarat dr. Thu H. Le, autorul studiului.
Cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de broccoli și alte legume crucifere a fost legat de un risc mai mic de insuficiență renală, în primul rând la participanții la varianta nul GSTM1.
Mulți indivizi poartă o variantă a genei GSTM1 care împiedică exprimarea genei (numită variantă nulă) și, prin urmare, nu au producție de enzimă.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 20-11-2019 | creare: 20-11-2019 | Vizite: 1639
Bibliografie
Genetics may determine who benefits from broccoli's effects on kidney health. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191114180027.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dietele bogate în grăsimi promovează producția de trimetilamină, un metabolit implicat în apariția aterosclerozei
- Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
- Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
- Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Medicii spun ca este o viroza, un virus rezistent la antibiotice.. unde sa apelam?
- Insuficienta renala
- Insuficienta renala cronica! URGENT!
- Nu pot sa depistez cauza
- Dureri renale
- Răspundeți
- Cu insuficienta renala, ce am voie sa mananc?