Afecțiunile cardiovasculare cresc riscul de a dezvolta insuficiență renală

©

Autor:

Afecțiunile cardiovasculare cresc riscul de a dezvolta insuficiență renală
Persoanele diagnosticate cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, fibrilație atrială sau boli coronariene, au riscuri mai mari de a dezvolta insuficiență renală, conform rezultatelor unor cercetări efectuate de Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins.
Asocierea dintre afecțiunile cardiovasculare și insuficiența renală poate fi explicată de relația bidirecțională dintre inimă și rinichi, organe care nu pot funcționa separat. Disfuncția unuia dintre cele două organe poate compromite funcția celuilalt, ceea ce poate explica și de ce, în cazul unei funcționării anormale a sistemului cardiovascular, funcția renală poate fi afectată.

Studiile anterioare au investigat riscurile pe care afecțiunile renale le au asupra sănătății cardiovasculare, însă foarte puține dintre aceste studii au examinat relația reciprocă. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins au folosit datele obținute de la peste nouă mii de adulți care nu prezentau semne de boli cardiace la momentul înscrierii în studiu pentru a cuantifica contribuția bolilor de inimă la dezvoltarea insuficienței renale. Rezultatele studiului evidențiază importanța protejării sănătății renale a persoanelor diagnosticate anterior cu afecțiuni cardiovasculare.

În urma unei monitorizări mediane ce s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ 18 ani, s-a ajuns la concluzia că incidența bolilor cardiovasculare severe este asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a insuficienței renale. În cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, riscul de a dezvolta insuficiență renală a fost de 11,4 ori mai mare decât riscul participanților fără boli cardiovasculare. În acest context, unul dintre principalii autori ai studiului, profesorul Junichi Ishigami, consideră că „persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare ar trebui recunoscute ca o populație cu risc ridicat pentru insuficiență renală.”

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 13-01-2020 | creare: 13-01-2020 | Vizite: 698
Bibliografie
Heart disease linked to a higher risk of kidney failure, link: https://medicalxpress.com/news/2020-01-heart-disease-linked-higher-kidney.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Descoperire importantă în tratamentul principalei cauze de insuficiență renală la copii
  •