Germenii de broccoli, cât și broccoli întreg, pot reduce inflamația la pacienții cu boli inflamatorii intestinale
Autor: Teodorescu Mihai

Bolile inflamatorii, un grup de afecțiuni caracterizate prin inflamație cronică, reprezintă o importantă cauză de deces la nivel global. Boala inflamatorie intestinală (BII), considerată una dintre cele mai comune condiții inflamatorii cronice, afectează capacitatea unui individ de a-și realiza sarcinile zilnice, cu consecințe severe asupra bunăstării și a vieții sale. Studii recente au analizat capacitatea sulforafanului, un compus regăsit în legumele crucifere, de reglare a inflamației și de modificare a microbiomul intestinal la pacienții cu BII.
În prezent, tratamentul BII este unul paliativ și își propune reducerea simptomelor. În acest sens, pacienții sunt îndemnați să urmeze tratamente cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și corticosteroizii, care pot avea însă efecte secundare importante și pot, totodată, să afecteze microbiomului intestinal. Prin urmare, cercetătorii atrag atenția asupra necesității urgente de identificare a unui tratament nesteroidian eficient în vindecarea inflamației cronice, fără afectarea microbiomului intestinal.
Terapiile microbiene, precum probioticele și transplantul microbian fecal, au arătat rezultate promițătoare în tratamentul BII. De asemenea, anumiți metaboliți extrași din plante, precum sulforanul, despre care se cunoaște că posedă proprietăți antiinflamatoare nesteroidiene, au reușit să atenueze răspunsul inflamator în studii clinice efectuate anterior.
Revizuirea actuală demonstrează faptul că dietele bogate în legume crucifere, în special broccoli și germeni de broccoli, pot reduce inflamația cronică la pacienții cu BII. Aportul ridicat de legume crucifere a fost asociat cu o reducere drastică a nivelului seric al citokinelor proinflamatorii și cu o creștere a concentrației anumitor bacterii benefice din intestin.
sursa: News Medical
foto: Pakhomov Andrey / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul zilnic de nuci - pentru controlul greutății și beneficii cardiovasculare (AHA 2018)
- Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
- Un studiu a găsit o legătură între consumul de ardei iuți și riscul scăzut de deces
- Conservele și absorbția nutrienților din aceste alimente
- Operație Pseudopolip inflamator anal- e posibil?
- Boala inflamatoare intestinala
- Rezultat biopsie colon
- Diagnosticat cu boala Crohn