Consumul de cafea și durerile de cap: relație cauzală sau terapeutică?

©

Autor:

Consumul de cafea și durerile de cap: relație cauzală sau terapeutică?
Cercetătorii au revizuit relația dintre cofeină și durerile de cap, explorând diferitele mecanisme prin care cofeina afectează migrenele și alte tipuri de dureri de cap. Cofeina, o metilxantină care se găsește în mod natural în cafea, ceai, băuturi energizante și ciocolată, este un compus psihoactiv consumat pe scară largă. În timp ce consumul moderat de cofeină (aproximativ 200-400 mg pe zi) este în general sigur pentru adulții sănătoși, dozele mai mari pot duce la efecte adverse, cum ar fi anxietatea, insomnia și tahicardia.
Revizuirea a cuprins diverse articole de cercetare pe bază de om din 1990 până în mai 2023, inclusiv studii transversale, observaționale, clinice și studii de caz. Dezvăluie că cofeina joacă un dublu rol în durerile de cap, fiind atât un declanșator, cât și un remediu. De exemplu, cofeina poate induce migrene, dar poate atenua alte tipuri de dureri de cap, cum ar fi durerile de cap hipnice, hipotensiunea intracraniană spontană și cefaleea post-puncție durală.

În ceea ce privește migrenele, consumul de cofeină pe termen lung poate exacerba starea din cauza tiparelor de somn perturbate și a asemănării sale structurale cu adenozina, care afectează dezvoltarea migrenei. Sevrajul de cofeină poate ajuta la tratarea migrenelor, dar poate duce la un alt tip de durere de cap cunoscut sub numele de durere de sevraj de cofeină. Cu toate acestea, diclofenacul în combinație cu cofeina s-a dovedit promițător în atenuarea eficientă a atacurilor de migrenă.

Pe de altă parte, cofeina are potențial terapeutic pentru anumite dureri de cap. S-a dovedit a fi eficient în stoparea durerilor de cap hipnice acute atunci când este utilizat profilactic înainte de somn. Efectele analgezice ale cofeinei sunt atribuite influenței acesteia asupra mecanismelor dopaminergice centrale, ceea ce duce la creșterea eliberării de dopamină.

Pentru durerile de cap post-puncție durală care rezultă din puncția lombară, s-a demonstrat că cofeina reduce incidența acestora atunci când este administrată împreună cu soluția salină. Cu toate acestea, se subliniază că dozele adecvate de cofeină sunt cruciale, deoarece utilizarea excesivă poate duce la dureri de cap tensive cronice și atacuri de migrenă.

În concluzie, impactul cofeinei asupra durerilor de cap este cu mai multe fațete, iar potențialul său ca remediu trebuie echilibrat cu riscul de a declanșa dureri de cap atunci când este folosită în exces. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în continuare rolul cofeinei și pentru a asigura utilizarea în siguranță a acesteia în aplicații medicale.

sursa: News Medical
foto: Kmpzzz/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-07-2023 | creare: 24-07-2023 | Vizite: 196
Bibliografie
Study explores the effectiveness of caffeine consumption for headaches: trigger or remedy?, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Study-explores-the-effectiveness-of-caffeine-consumption-for-headaches-trigger-or-remedy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum