Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice

Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice

©

Autor:

Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific Gastroenterology optimizarea dietei prin selectarea alimentelor cu o calitate nutriÈ›ională crescută a fost asociată cu reducerea acumulării de È›esut gras hepatic È™i astfel a redus riscul de instalare a steatohepatitei non-alcoolice, mai ales la persoanele cu risc genetic.

În paralel cu majorarea incidenÈ›ei diabetului tip 2 È™i a obezității, frecvenÈ›a steatohepatitei non-alcoolice a crescut È™i aceasta dramatic la nivel mondial, cu numeroase implicaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te transplantarea heptică (în Statele Unite se preconizează că va fi principala indicaÈ›ie pentru transplant hepatic) È™i complicaÈ›iile cardiometabolice.

CiteÈ™te mai multe despre steatohepatita non-alcoolică din articol. 
Steatohepatita non-alcoolică este consecința interacțiunii dintre predispoziția genetică, factorii de mediu, comportamentali, inclusiv dieta și co-existența diabetului tip 2 și/sau a obezității. Dintre factorii modificabili la nivel de individ, principala strategie de prevenție (și de tratament adjuvant) a steatohepatitei non-alcoolice este optimizarea stilului de viață prin adoptarea unor obiceiuri alimentare și de consum sanogene, pentru a reduce acumularea de țesut adipos hepatic, independent de controlul ponderal.

Observații și limitele studiului

Printre cei 1.521 de participanÈ›i la cercetare s-au regăsit participanÈ›i din a doua, respectiv a treia generaÈ›ie incluÈ™i în cohortele Studiului Framingham, monitorizaÈ›i un interval mediu de 6 ani.

Creșterea calității dietei a fost măsurată cu ajutorul chestionarelor de frecvență alimentare auto-administrate și ulterior prin intermediul a două scoruri notate de la 0 la 10, scorul mai mare fiind corespondentul unei calități superioare a alimentației:
  • Scorul MDS (Mediterranean Diet Score) care a anlizat 9 componente dietetice, inclusiv legume, fructe, nuci, leguminoase, cereale integrale, peÈ™te, carne roÈ™ie, raportul dintre acizii graÈ™i mononesaturaÈ›i È™i cei saturaÈ›i, respectiv aportul de alcool.
  • Scorul AHEI (Alternate Healthy Eating Index) ce a analizat aportul a 11 grupe de alimente, băuturi È™i componente nutriÈ›ionale, inclusiv legume, fructe, nuci È™i leguminoase, băuturi îndulcite cu zahaăr È™i sucuri de fructe, cereale integrale, carne roÈ™ie, aportul de acizi graÈ™i Omega-3, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i cu excepÈ›ia celor Omega-3, acizi graÈ™i trans, sodiu È™i alcool.

Cele două tipare alimentare asociate cu reducerea acumulării de țesut adipos și a riscului de instalare a steatohepatitei non-alcoolice:
  • încurajează creÈ™terea consumului de fructe, legume, leguminoase, nuci È™i cereale integrale, bogate în fibre, apă È™i micronutrienÈ›i, respectiv
  • recomandă reducerea aportului de carne roÈ™ie procesată, acizi graÈ™i saturaÈ›i în exces sau cu proveniență industrială, a băuturilor zaharate È™i a consumului cronic È™i în cantități mari de alcool, factori care pot favoriza depozitarea grăsimii intrahepatice.

Autorii au speculat de asemenea că oricare dintre pattern-uri asigură un aport energetic echilibrat, redus, influenÈ›ând saÈ›ietatea È™i asigurând un bun control ponderal. De asemenea, aportul optim de fibre ar putea influenÈ›a pozitiv microflora intestinală È™i consecutiv adipozitatea hepatică.

Cercetătorii au demonstrat prin intermediul studiului de față cum îmbunătățirea calității dietei reprezentate de un scor dietetic crescut în decursul a 6 ani a fost asociată cu reducerea acumulării de È›esut gras hepatic, respectiv cu reducerea riscului È™i a severității steatohepatitei non-alcoolice, chiar È™i cu 21% [scorul AHEI] la adulÈ›ii de vârstă mijlocie È™i mai ales la cei cu risc genetic crescut pentru această afecÈ›iune.

Genetica nu reprezintă o sentință, pacienÈ›ii având È™ansa de a-È™i amelioara starea de sănătate È™i a preveni instalarea steatohepatitei non-alcoolice prin modificarea stilului de viață È™i optimizarea dietei, afirmă Shira Zelber-Sagi, cercetător în cadrul Universității din Haifa.

Surse: Reuters Health Information
Elsevier

Data actualizare: 07-05-2023 | creare: 04-05-2018 | Vizite: 2258
Bibliografie
[1] Dietary Improvements May Prevent NAFLD, link: https://www.medscape.com/viewarticle/895927?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR&impID=1621540&faf=1

[2] Improved Diet Quality Associates With Reduction in Liver Fat—Particularly in Individuals With High Genetic Risk Scores for Nonalcoholic Fatty Liver Disease, link: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)30345-7/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
  • AplicaÈ›ii care ajută persoanele supraponderale să reziste tentaÈ›iilor alimentare
  • NutriÈ›ia personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentaÈ›ie sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum