Contenția după purtare aparat dentar

©

Autor:

Contenția după purtare aparat dentar

Procesul de aliniere și corectare a dinților prin intermediul aparatului dentar constituie o investiție semnificativă de timp, efort și resurse financiare. Beneficiile obținute la momentul renunțării la aparatul dentar pot fi pierdute, dacă nu se ia în considerare etapa crucială a contenției dentare. Chiar dacă dinții par aliniați corect în momentul îndepărtării aparatului dentar, aceștia au nevoie de susținere suplimentară pentru a rămâne în poziția obținută în urma tratamentului ortodontic. (1, 2, 4, 5)

Ce este contenția dentară?

Contenția dentară este un proces terapeutic utilizat în ortodonție pentru a menține și a stabiliza poziția corectată a dinților după îndepărtarea aparatului dentar fix sau mobil. Contenția presupune utilizarea unor aparate speciale, precum a unor gutiere, pentru a menține dinții în poziția corectată obținută în urma tratamentului ortodontic cu aparat dentar. Etapa contenției dentare este esențială pentru succesul tratamentului ortodontic, deoarece dinții au tendința de a reveni la poziția inițială în absența unei contenții adecvate. (2, 3, 5)

De ce este importantă contenția dentară?

În timpul tratamentului ortodontic cu aparat dentar, dinții sunt mutați prin aplicarea unor presiuni controlate și constante asupra acestora. Aparatul exercită o forță delicată asupra dinților, care determină deplasarea acestora și reorganizarea osului în jurul lor. Pe măsură ce această mișcare are loc, ligamentele și țesuturile din jurul dinților se adaptează la noua poziție. Totuși, țesuturile necesită timp pentru a se consolida și pentru a se stabili în jurul dinților în poziția corectată.

După îndepărtarea aparatului dentar, dinții pot avea tendința de a reveni la poziția inițială, lucru datorat unor factori precum elasticitatea țesuturilor, forțele musculare și alți factori individuali. Revenirea dinților în poziția inițială poate avea un impact negativ asupra rezultatelor obținute în timpul tratamentului ortodontic. De aceea, contenția dentară joacă un rol vital în menținerea alinierii și poziției corectate a dinților.

Aparatele de contenție ajută la fixarea și stabilizarea dinților în noua lor poziție, oferindu-le țesuturilor orale și ligamentelor timpul necesar pentru a se adapta și a se întări în jurul acestora. Contenția după purtare aparat dentar ajută la prevenirea recidivei și asigură rezultate durabile și satisfăcătoare. (1, 3, 4, 5)

De câte tipuri sunt aparatele de contenție?

Există două tipuri principale de contenție dentară: fixă și mobilă. Ambele tipuri de aparate de contenție au rolul de a menține dinții în poziția corectată și de a preveni mișcările necontrolate care ar putea duce la recidivă. Durata purtării unui aparat de contenție dentară poate varia în funcție de recomandările medicului ortodont și de specificul cazului.

  • Contenția fixă implică utilizarea unor sârme subțiri, de obicei concepute din oțel inoxidabil, care sunt lipite pe partea din spate a dinților. Denumite frecvent „sârme de contenție” sau „sârme de retenție”, acestea sunt lipite cu ajutorul unui adeziv special pentru a se menține în poziție și nu pot fi îndepărtate de către pacient, ci doar de către medicul ortodont. Contenția fixă oferă o susținere constantă și continuă, însă prezintă dezavantajul faptului că este un aparat de contenție permanent.


  • Contenția mobilă constă în utilizarea unor dispozitive mobile, cum ar fi gutierele sau aparatele de contenție detașabile, care pot fi îndepărtate de către pacient în timpul meselor sau înainte de efectuarea igienei orale. Gutierele de contenție sunt realizate dintr-un material plastic transparent și sunt realizate în mod personalizat, pentru a se potrivi perfect pe dinți. Contenția mobilă oferă o susținere și o stabilitate adecvată, un aparat de contenție dentară mobil fiind mai discret și mai ușor de întreținut, în comparație cu un aparat de contenție fix. (2, 5, 6)


Cum funcționează un aparat de contenție?

Principiul de funcționare al unui aparat de contenție constă în aplicarea unei presiuni ușoare asupra dinților, pentru a permite țesuturilor orale să se adapteze treptat la noua poziție a dinților, obținută în urma tratamentului ortodontic, și să se stabilizeze în jurul lor. Aparatul de contenție ajută la stabilizarea dinților în noua poziție și previne mișcările necontrolate care ar putea determina recidiva malocluziei. (1, 2, 5)

Contenția după purtare aparat dentar: cât timp este necesară?

Durata necesară pentru purtarea contenției dentare după îndepărtarea aparatului dentar poate varia în funcție de recomandările medicului ortodont și de specificul fiecărui caz. În general, contenția dentară este o etapă continuă și pe termen lung, uneori mai lung decât cel al tratamentului ortodontic propriu-zis. Gutierele de contenție mobile sau aparatele de contenție detașabile pot fi utilizate în cazurile în care pacienții preferă o opțiune mobilă sau dacă tratamentul ortodontic a fost realizat cu un aparat mobil. (1, 2)

Cum se curăță aparatul de contenție?

Curățarea corectă a aparatului de contenție este esențială pentru menținerea igienei orale și prevenirea acumulării plăcii bacteriene. Pentru curățarea aparatului de contenție fix este necesară utilizarea unei periuțe de dinți moale și non-abrazivă și a unei paste de dinți, de asemenea non-abrazive. În cazul aparatului de contenție mobil se va înlocui pasta de dinți cu un săpun, iar curățarea aparatului se va face după îndepărtarea sa din cavitatea bucală. Înainte de reintroducerea în gură, este important ca aparatul să fie foarte bine clătit. La un interval de o săptămână, se recomandă curățarea aparatului de contenție mobil cu tablete efervescente cu efect antibacterian. (2, 4, 7)


Data actualizare: 14-04-2024 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 677
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: