Contraindicațiile vaccinurilor anti-COVID - cine nu se poate vaccina

©

Autor:

Contraindicațiile vaccinurilor anti-COVID - cine nu se poate vaccina

Infecția cu virusul SARS-CoV2 a determinat moartea a peste două milioane de persoane la nivel global și spitalizarea altor zeci de milioane. În România, COVID-19 a făcut aproape 20.000 de victime, din cele peste 750.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate. În încercarea de a stopa răspândirea virusului, autoritățile, la recomandările specialiștilor din domeniul medical și a agențiilor responsabile de sănătatea publică, au implementat o serie de măsuri menite să stopeze răspândirea virusului. Deși măsurile de prevenție și-au dovedit eficacitatea și au diminuat răspândirea virusului, acestea nu au fost suficiente pentru a stopa pandemia. După cum istoria pandemiilor recente a demonstrat, vaccinarea pe scară largă reprezintă singura modalitate de stopare a răspândirii unui agent biologic infecțios. (1) (2)

La aproximativ un an de la apariția virusului SARS-CoV2, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat în sistem de urgență două vaccinuri împotriva virusului, vaccinuri ce și-au dovedit eficacitatea în cadrul studiilor efectuate pe oameni. Ambele vaccinuri, atât cel conceput de compania farmaceutică Pfizer, împreună cu omologi de la compania de biotehnologie BioNTech, cât și cel conceput de compania Moderna, au avut o eficacitate mai mare de 94% împotriva SARS-CoV2. În ciuda faptului că vaccinul este sigur pentru majoritatea oamenilor, există o serie de contraindicații, de regulă existente în cazul oricărui alt tip de vaccin. (3) (4)

Din cauza condițiilor de sănătate, a vârstei sau a altor factori, unele persoane nu ar trebui să primească vaccinurile împotriva COVID-19 sau ar putea fi nevoite să aștepte până la vaccinare. Vârsta reprezintă unul dintre factorii ce pot împiedica o persoană să obțină vaccinul, deoarece, în conformitate cu autorizațiile de vaccinare emise, persoanele cu vârsta de sub 16 ani, respectiv 18 ani, nu vor putea primi vaccinul Pfizer, respectiv Moderna. (4) (5)

Contraindicațiile vaccinurilor anti-COVID - cine nu se poate vaccina

Persoanele cu antecedente de reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului nu trebuie să fie vaccinate. Persoanele cu alergii pot primi vaccinul împotriva noului coronavirus doar dacă alergiile se manifestă exclusiv la alimente, medicamente orale, animale de companie, insecte sau orice alți factori declanșatori de mediu, dar nu și la componentele vaccinului. Persoanele cu o reacție alergică severă la alte vaccinuri sau la medicamente injectabile, dar nu și la componentele din vaccinul anti-COVID, ar trebui să se consulte cu furnizorul lor de sănătate pentru a evalua riscul înainte de a primi vaccinul COVID-19. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă persoanelor care au avut o reacție alergică severă la administrarea primului vaccin să nu primească și cel de-al doilea vaccin (n.r. ambele vaccinuri se administrează în doză dublă, la o distanță de câteva săptămâni). (4) (5) (6) (7)

Copiii și adolescenți cu vârsta de sub 16 ani nu pot fi vaccinați la momentul actual. În cazul vaccinului Moderna, restricția se aplică adolescenților cu vârsta mai mică de 18 ani. Vaccinurile actuale cu ARNm COVID-19 nu au fost studiate sau aprobate la copiii cu vârsta sub 16 ani. Este de așteptat ca studiile să înceapă în curând, astfel că informații cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinării la copii vor fi prezentate cel mai probabil în următoarele luni. (5) (6) (7)

 

Persoanele care au avut o expunere cunoscută la COVID-19 nu trebuie să solicite vaccinarea până la sfârșitul perioadei de carantină, pentru a evita expunerea personalului medical și a altor persoane la SARS-CoV-2 în timpul vizitei de vaccinare. Locuitorii altor medii de adunare (de exemplu, facilități corecționale și de detenție, adăposturi comunitare) cu o expunere cunoscută la COVID-19 pot vaccinați, pentru a evita întârzierile și ratarea oportunităților de vaccinare, având în vedere riscul crescut de focare în aceste condiții. (4) (5)

Persoanele cu antecedente actuale sau anterioare de infecție cu SARS-CoV-2 pot fi vaccinate în condiții de siguranță. Datele din studiile clinice indică faptul că vaccinurile ARNm COVID-19 pot fi administrate în condiții de siguranță persoanelor cu dovezi ale unei infecții anterioare cu SRAS-CoV-2. Vaccinarea trebuie oferită persoanelor indiferent de antecedentele de infecție anterioară simptomatică sau asimptomatică cu SRAS-CoV-2. Nu se recomandă testarea virală pentru evaluarea infecției acute SARS-CoV-2 sau testarea serologică pentru evaluarea infecției anterioare în scopul luării deciziilor privind vaccinul. (4) (5)

Vaccinurile Pfizer și Moderna nu sunt recomandate în prezent pentru gestionarea focarelor sau pentru profilaxia post-expunere. Vaccinarea este puțin probabil să fie eficientă în prevenirea bolii în urma unei expuneri, deoarece răspunsul imun oferit de prima doză de vaccin este scăzută în primele zile (ce corespund perioadei de incubație a virusului). (4) (5)

Vaccinarea persoanelor cu afecțiuni medicale subiacente este permisă, dacă nu există contraindicații la vaccinare. Persoanele imunocompromise, precum cele cu infecție HIV, care se află sub tratament imunosupresor, pot primi vaccinul, dacă nu prezintă contraindicații la vaccinare sau alergie la una dintre componentele vaccinului. Persoanele cu afecțiuni autoimune, pot, de asemenea, să fie vaccinate, în aceleași condiții, dacă nu prezintă contraindicații la vaccinare. Nu există contraindicații la vaccinare nici pentru persoanele cu antecedente de paralizie temporară a mușchilor faciali sau cu sindrom Guillain-Barré. Studiile clinice au arătat că vaccinul a fost la fel de eficient și sigur în rândul celor cu afecțiuni medicale subiacente ca și la cei sănătoși. În cazul persoanelor imunocompromise, studii cu privire la eficacitatea vaccinului nu sunt disponibile la momentul actual, astfel că nu se poate stabili dacă vaccinul oferă sau nu protecție împotriva virusului. (4) (5)


Data actualizare: 15-02-2021 | creare: 15-02-2021 | Vizite: 773
Bibliografie
(1) WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard, link: https://covid19.who.int
(2) Romania Situation, link: https://covid19.who.int/region/euro/country/ro
(3) Preventing the spread of the coronavirus, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/preventing-the-spread-of-the-coronavirus
(4) Who Can and Can’t Safely Get the COVID-19 Vaccine, link: https://www.healthline.com/health-news/who-can-and-cant-safely-get-the-covid-19-vaccine
(5) Interim Clinical Considerations for Use of mRNA COVID-19 Vaccines Currently Authorized in the United States, link: https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html
(6) CDC Updates Contraindications to COVID-19 Vaccination, link: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/90501
(7) Who should and shouldn’t get the COVID-19 vaccine? link: https://yalehealth.yale.edu/yale-covid-19-vaccine-program/who-should-and-shouldnt-get-covid-19-vaccine
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •