Tratament COVID-19 în New York: vitamina C
Autor: Patriche Silvia
În ultimele zile a reînceput să circule o știre despre efectele miraculoase ale vitaminei C.
Potrivit acestor știri, un doctor de terapie intensivă administrează vitamina C intravenos unor persoane infectate cu noul coronavirus. Acest doctor despre care nu se găsesc foarte multe informații online a propus administrarea a 1.500 mg de vitamina C intravenos. Această valoare reprezintă mai mult de 16 ore decât doza zilnică recomandată, respectiv 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei. (1)
Unii doctori din New York au început această formă de tratament alături de alte medicamente precum hidroxiclorochină, azitromicină și medicamente pentru subțierea sângelui. Administrarea de vitamina C reprezintă o nouă încercare de a găsi un tratament pentru a ameliora simptomele asociate infecției COVID-19 și vine la aproximativ o lună după ce în China a început un experiment în care un grup de persoane infectate cu noul coronavirus a început să primească vitamina C. Acest studiu se va încheia pe 30 septembrie.
Cu toate acestea au apărut tot mai mulți doctori, unii recunoscuți internaționali, au început să ofere argumente contra folosirii unui exces vitaminic pentru a trata infecțiile. Vitamina C nu poate preveni sau trata infecțiile cu noul coronavirus din nefericire. (2)
De ce ar crede cineva că vitamina C poate fi eficientă în tratarea acestei infecții?
Vitamina C este un nutrient esențial pe care majoritatea dintre noi îl luăm din alimentație. Acesta se găsește în cireșe, ardei gras, coacăze negre, lămâi, căpșune, portocale, guave, grepfrut, ananas, pepene galben, mango, cimbru, spanac, pătrunjel, kiwi, broccoli, roșii, cartofi. Excesul de vitamina C, în special luat din suplimente alimentare, poate duce la greață, diaree, pietre la rinichi sau probleme grave de inimă, ficat, pancreas sau sistem nervos în cazul persoanelor cu un risc mai mare de acumulare a fierului în organism. (3) (4)
Moda cu vitamina C a început cu Linus Pauling, un dublu laureat al premiului Nobel, primul pentru chimie și al doilea pentru pace. În ultimii ani din viață și în urma diagnosticului de cancer de prostată acest mare om de știință a început să apeleze la tot felul de tratamente neobișnuite. Una dintre ultimele cărți publicate de-a lungul vieții sale a fost o promovare a vitaminei C ca antidot pentru majoritatea bolilor de la răceală la cancer. Nu a avut dovezi în acest sens și studiile care au existat atunci și mai târziu nu au dovedit eficiența acidului ascorbic însă apariția lui Pauling în mass-media a creat acest mit că vitamina C este benefică indiferent de ce boală ai avea. (5)
Încă nu există un vaccin sau un tratament pentru coronavirus, iar acest lucru îi face pe mulți să apeleze la astfel de soluții aparent banale. Vitamina C este esențială unei alimentații sănătoase, însă testele de până acum nu au arătat că acidul ascorbic în el însuși este responsabil pentru vindecarea vreunei boli sau infecții.
Ceea ce ar trebui să privim cu speranță sunt studiile pornite de OMS pentru a vedea dacă unul sau combinații de medicamente sunt benefice în tratarea infecției COVID-19. Până la apariția rezultatelor, cea mai bună protecție este dată de spălatul pe mâini și distanțarea socială.
2. No, Megadoses Of Vitamin C Will Not Cure Coronavirus, https://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2020/03/29/no-megadoses-of-vitamin-c-will-not-cure-coronavirus/#265160401a4a
3. Safety of High-Level Vitamin C Ingestion, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2507711/
4. High-dose Vitamin C: A Risk for Persons With High Iron Stores?, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10218143/
5. No, Vitamin C won’t cure your cold, https://www.vox.com/2019/10/2/20895641/vitamin-c-wont-cure-a-cold
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Vitamina C alcalina forte
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Tuse cronica post COVID19
- Anticoncepționalele și vitamina C