COVID-19 de lungă durată poate determina mai mult de 100 de simptome, afirmă cercetătorii

©

Autor:

COVID-19 de lungă durată poate determina mai mult de 100 de simptome, afirmă cercetătorii
Un nou studiu, publicat pe serverul Research Square, s-a concentrat pe determinarea simptomelor care sunt legate de infecția confirmată cu noul SARS-CoV-2 după 12 săptămâni de la infecție, în rândul persoanelor internate în spital. Cercetătorii au investigat în continuare factorii de risc legați de dezvoltarea simptomelor persistente.
Folosind un registru de înregistrări medicale electronice de îngrijire primară din Regatul Unit, cercetătorii au selectat pentru studiu peste 486. 000 de pacienți adulți care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar nu au necesitat spitalizare, în termen de 28 de zile de la diagnostic. Cercetătorii au comparat grupul de persoane infectate cu un grup de control compus din peste 1,9 milioane de pacienți care nu au fost suspecți de infectare sau confirmați pozitivi.

Oamenii de știință au observat faptul că persoanele cu infecție confirmată cu COVID-19 au un risc mai mare de a prezenta o gamă largă de simptome la un interval de douăsprezece săptămâni de la infecție. În urma analizei datelor la scară largă, au fost identificate 115 simptome separate, care au persistat peste douăsprezece săptămâni după infecție. Prin urmare, aceste simptome au fost legate de Long COVID-19 (condiție denumită și COVID-19 de lungă durată).

Printre simptomele identificate ale COVID-19 de lungă durată s-au numărat anosmia, strănutul, dificultățile de ejaculare, scăderea libidoului, dificultățile de respirație în repaus, oboseala, durerile pleuritice în piept, vocea răgușită și febra. Autorii au informat și că forma persistentă a bolii COVID-19 a fost raportată inclusiv la adulții mai tineri, iar persoanele de sex feminin au fost mai frecvent expuse riscului. De asemenea, s-a determinat că persoanele cu obiceiuri de fumat, IMC ridicat și prezența mai multor comorbidități (de exemplu, diabet și boli pulmonare obstructive cronice) au o probabilitate puternică de a dezvolta COVID-19 de lungă durată.

Sindromul COVID-19 de lungă durată descrie o formă persistentă a bolii, care se dezvoltă în timpul sau după COVID-19, continuă mai mult de 12 săptămâni și nu este explicat printr-un diagnostic alternativ.

sursa: News Medical
foto: Ralf Liebhold/Shutterstock

Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 213
Bibliografie
Study determines 115 long COVID symptoms and their associated risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20220217/Study-determines-115-long-COVID-symptoms-and-their-associated-risk-factors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum