Creierul răspunde diferit la femeile și bărbații care se confruntă cu scăderea dorinței sexuale

©

Autor:

Creierul răspunde diferit la femeile și bărbații care se confruntă cu scăderea dorinței sexuale
Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale (THDS) este definită ca lipsa persistentă a fanteziilor sexuale și a dorinței de activitate sexuală care provoacă suferință semnificativă sau dificultăți interpersonale. Descoperit pentru prima dată în 1980 și formal definit în 1987, THDS este diferită de condiții precum asexualitatea sau disfuncția erectilă și este asociată cu depresia și alte tulburări emoționale, din cauza impactului social și interpersonal.
Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat determinanții neurofuncționali ai tulburării hipoactive a dorinței sexuale la bărbați și femei. Studiul a utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) și chestionare psihometrice pentru a evalua răspunsurile neurofuncționale ale bărbaților și femeilor la stimuli vizuali sexuali și non-sexuali.

Cercetarea a relevat că femeile cu dorință sexuală scăzută urmează modelul "top-down", în care hiperactivitatea în regiunile cerebrale cognitive superioare suprimă zonele cerebrale sexuale de nivel inferior. În schimb, la bărbați nu s-a observat acest model neurofuncțional, subliniind dimorfismul sexual în procesarea stimulilor sexuali. Aceste descoperiri subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare privind THDS la bărbați și sugerează că intervențiile pentru dorința sexuală scăzută la femei s-ar putea să nu fie eficiente pentru bărbați.

Studiul a inclus bărbați și femei cu THDS confirmat clinic, folosind un design de bloc validat pentru a prezenta videoclipuri sexuale și non-sexuale. Participanții au completat chestionare privind dorința și excitația sexuală înainte și după intervenția experimentală, în timp ce răspunsurile lor cerebrale erau monitorizate prin fMRI și puls-oximetru.

Rezultatele au arătat că, deși bărbații și femeile prezintă un model general similar de activare în răspuns la stimuli sexuali vizuali, există diferențe notabile în activarea regiunilor limbice ale creierului între sexe, în special hipotalamusul, amigdala și talamusul, care sunt structuri cheie asociate cu procesarea emoțională și motivația sexuală.

Aceste descoperiri sugerează că, în timp ce femeile cu THDS arată activare în rețeaua sexuală neuronală în timpul prezentării stimulilor sexuali, aceste centre neurofuncționale de nivel inferior sunt mascate de activarea simultană a regiunilor corticale superioare. În contrast, bărbații cu THDS nu au afișat activarea rețelei sexuale neuronale, indicând că indicii vizuali sexuali nu sunt transmiși eficient către centrele emoționale asociate cu răspunsul sexual. Aceste descoperiri subliniază nevoia de cercetări suplimentare, în special în rândul bărbaților, înainte de a formula intervenții terapeutice eficiente împotriva acestei condiții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-05-2024 | creare: 16-05-2024 | Vizite: 153
Bibliografie
Study uncovers sex differences in brain responses to low sexual desire, link: https://www.news-medical.net/news/20240516/Study-uncovers-sex-differences-in-brain-responses-to-low-sexual-desire.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce mi-am pierdut dorința sexuală (cauze, tratament și sfaturi utile)
  • Libidoul crescut
  • Sunt produsele pentru creșterea libidoului eficiente? Ce spun studiile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum