Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?

©

Autor:

Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg arată că terapia pe bază de probiotice, în combinație cu anumite scheme de tratament universale, poate reprezenta o abordare eficientă pentru combaterea unor afecțiuni orale precum boala parodontală și gingivita. Conform oamenilor de știință, acestea ar putea influența mediul local parodontal cu scopul reducerii numărului de bacterii patogene de la acest nivel, îmbunătățind astfel sănătatea orală.
Autorii explică faptul că probioticele interacționează cu agenții infecțioși în moduri specifice și nespecifice, printre care se numără și îndepărtarea acestora prin intermediul bacteriocinelor și inducerea stresului oxidativ, ambele mecanisme ducând la îngreunarea formării biofilmului bacterian. De asemenea, acestea influențează îmbunătățirea integrității epiteliale prin stimularea recrutării locale a limfocitelor T și stimulând producția sistemică de ocitocină.

Aceștia menționează faptul că probioticele nu sunt recunoscute drept medicamente în Uniunea Europeană și în Statele Unite ale Americii, fiind în schimb considerate suplimente alimentare, întrucât în anul 2011 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a interzis promovarea efectelor asupra sănătății ale produselor probiotice din cauza lipsei unor dovezi științifice corespunzătoare standardelor de eficiență acceptate.

Cu toate acestea, specialiștii subliniază potențialul de reducere a inflamației gingivale pe care probioticele îl au, efect observat în urma analizei unui set de 36 de studii axate pe influența probioticelor asupra diferitelor țesuturi. Reducerea dimensiunilor pungilor parodontale a reprezentat un alt efect benefic pe care probioticele le-au prezentat la nivelul cavității orale, în special fiind vorba de speciile de Bifidobacterium lactis, rezultatele fiind similare administrării de Lactobacillus reuteri, în urma căreia s-a obținut și o reducere a inflamației țesuturilor parodontale.

De asemenea, folosirea probioticelor ce conțin Lactobacillus plantarum a generat o îmbunătățire a răspunsului imunitar indus de limfocitele T helper și a menținut efectele benefice de reducere a pungilor parodontale la pacienții ce prezentau o tendință de recurență a acestora. Autorii concluzionează evidențiind faptul că această atitudine terapeutică nu funcționează în lipsa unei igiene corect a cavității orale, întrucât îndepărtarea biofilmuluui bacterian este esențială pentru regenerarea țesuturilor în urma bolilor parodontale.

sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock

Data actualizare: 06-01-2023 | creare: 06-01-2023 | Vizite: 859
Bibliografie
How could probiotics be used in the management of gingivitis and periodontitis?, link: https://www.news-medical.net/news/20221228/How-could-probiotics-be-used-in-the-management-of-gingivitis-and-periodontitis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Periile interdentare și irigatoarele bucale, cele mai eficiente dispozitive de igienă orală pentru reducerea gingivitei
  • Acumularea excesivă de fibrină în gingii poate cauza boala parodontală
  • Cum protejăm gingiile și ne ferim de gingivită
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum