Prevenirea apariției cariilor dentare folosind nanoparticule de ceriu

©

Autor:

Prevenirea apariției cariilor dentare folosind nanoparticule de ceriu
Îndepărtarea plăcii dentare bacteriene este un subiect frecvent abordat, dar în ciuda eforturilor medicilor dentiști, consumul de zahăr și carbohidrați reprezintă în continuare un risc pentru reapariția lor.
Prezența bacteriilor în cavitatea orală are atât efecte benefice, cât și dăunătoare. Cele aproximativ 700 de tipuri de bacterii, pot interveni într-un mod favorabil în procesul digestiei alimentelor, însă pot distruge cu ușurintă smalțul dentar, ducând la deteriorări.

Specialiștii afirmă că nu este suficient periajul dentar pentru îndepărtarea plăcilor bacteriene. Cu toate acestea, după îndepărtarea acestora în cabinetele stomatologice, consumul de zahăr și carbohidrați favorizează reapariția lor.

Bacteriile de la nivelul cavității orale utilizează zahărul și carbohidrații pentru a forma un biofilm dur, iar prin formarea de acizi ajung să distrugă smalțul dentar. Răspunzătoare în mare măsură de aceste afecțiuni sunt speciile bacteriene streptococice, în special Streptococcus mutans.

Tratamentele stomatologice utilizate în prezent sunt capabile să distrugă flora bacteriană, dar nefiind selective, acestea inhibă inclusiv bacteriile cu efecte benefice și pot duce la o creștere a rezistenței bacteriene.

Russell Pesavento împreună cu grupul său științific au elaborat un studiu pentru un nou tratament. Scopul lor era să dezvolte un nou tip de tratament care să inhibe doar bacteriile dăunătoare și astfel să prevină apariția cariilor dentare.

Cunoscând proprietățile nanoparticulelor precum și comportamentul acestora în funcție de modul de preparare, noua strategie terapeutică s-a bazat pe nanoparticule de ceriu obținute prin dizolvarea azotatului de amoniu ceric sau a sărurilor de sulfat în apă. Pentru a determina efectele acestor nanoparticule, au realizat un experiment comparativ. Astfel aceștia au adăugat într-un mediu de cultură Streptococcus mutans și nanoparticule de ceriu, evaluând creșterea bacteriilor comparativ cu un mediu de cultură fără nanoparticule.

Rezultatele obținute au demonstrat o inhibare a creșterii bacteriilor pe mediile cu nanoparticule de ceriu, de până la 40%. De asemenea, aceștia au constatat că noul tratament pare să nu modifice flora microbiană normală de la nivelul cavității orale, iar toxicitatea acestuia era inferioară altor tratamente.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-08-2020 | creare: 21-08-2020 | Vizite: 572
Bibliografie
Stopping tooth decay before it starts -- without killing bacteria, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817104311.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum