Metodă mai eficientă de descoperire a riscului cardiovascular

©

Autor:

Metodă mai eficientă de descoperire a riscului cardiovascular
Cercetătorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City au descoperit eficiența unei metode imagistice în descoperirea mai precisă a riscului de infarct miocardic. Rezultatele cercetărilor au fost prezentate la Sesiunea științifică a Colegiului american de cardiologie, care a avut loc în Orlando.

În mod obișnuit, pacienților care se prezintă la medic cu dureri în piept li se efectuează un test de efort ECG, cu ajutorul căruia se poate stabili dacă există un blocaj în arterele coronare și, prin urmare, un risc de infarct. Însă acest test nu detectează blocajele parțiale. Potrivit autorului studiului, Dr. Viet Le, testarea nivelului de calciu din artere este o metodă mult mai precisă, care detectează pericolul formării unui blocaj în artere.

Diagramele de risc cardiovascular
Autorii studiului au anchetat mai mult de 8.000 de pacienți fără istoric de boli coronare, infarct miocardic, sau alte restricții cunoscute de circulație a sângelui, care s-au prezentat la clinică sau spital cu simptome de boli cardiovasculare și li s-au efectuat o examinare PET/CT (tomografie cu emisie pozitronică sau computer tomografie), între anii 1013-1016. Dintre aceștia, 53,2% nu aveau calciu în arterele coronare, însă 46,8% aveau. Cercetătorii au descoperit următoarele:

  • 6% dintre pacienții fără calciu au făcut angiografie coronariană, comparativ cu 10,8% dintre cei cu calciu
  • 8% dintre cei fără calciu au făcut revascularizare pentru restabilirea circulației sângelui la inimă, față de 6,5% dintre cei cu calciu în artere
  • 9% dintre pacienții fără calciu au suferit un eveniment coronarian major, cum este un infarct miocardic, față de 6% dintre pacienții cu calciu
  • 4% dintre pacienții fără calciu au decedat, comparativ cu 4,2% dintre cei cu calciu

„Cu ajutorul testului PET/CT pentru măsurarea nivelului de calciu din artere medicii pot diferenția între un risc potențial de boli cardiovasculare și boala în sine”, a spus Dr. Le. „Hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia și fumatul sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare, însă mulți dintre oamenii cu acești factori de risc nu dezvoltă niciodată boala. Prezența calciului în arterele coronare reprezintă boala și, într-o oarecare măsură, arată cât de mult este prezentă boala”, a adăugat acesta.

Află 5 obiceiuri care te ajută să ai o inimă sănătoasă
Vezi cum poți reduce riscul cardiovascular în 7 pași
După un test de efort negativ pacientului i se spune că este sănătos și durerea în piept nu are legătură cu boala cardiovasculară, însă dacă este detectată prezența calciului în artere se poate recomanda începerea terapiei specifice. Riscul nu este teoretic, ci este foarte prezent și sunt necesare măsuri pentru schimbarea stilului de viață.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-10-2020 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 955
Bibliografie
Calcium testing in coronary arteries better way to predict heart attacks than stress testing alone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312104022.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum