Cum influențează furia, impulsivitatea și iritabilitatea satisfacția în viață?

©

Autor:

Cum influențează furia, impulsivitatea și iritabilitatea satisfacția în viață?
Într-un studiu recent publicat în Scientific Reports Journal, cercetătorii au investigat relațiile dintre constructele emoționale precum iritabilitatea, impulsivitatea și furia și impactul acestora asupra diferitelor aspecte ale vieții, inclusiv satisfacția față de viață. Studiul și-a propus să facă distincția între iritabilitate și furie, înțelegerea asocierilor lor cu impulsivitatea și bunăstarea subiectivă.
Cercetătorii au subliniat dificultatea studierii acestor constructe emoționale din cauza lipsei lor de definiții clare și instrumente de măsurare validate. Deși există unele suprapuneri în conceptele lor, ele sunt distincte în anumite aspecte și sunt adesea folosite interschimbabil.

Iritabilitatea a fost definită ca sensibilitate extremă la stimuli externi și un prag scăzut de răspuns care duce la agresivitate sau furie, adesea asociată cu factori biologici sau fiziologici. Pe de altă parte, furia a fost caracterizată de neplăcere, de la supărare la furie, declanșată de insulte personale, lipsă de respect sau experiențe frustrante. Impulsivitatea se referea la răspunsuri subreglate și rapide la stimuli, fără a lua în considerare consecințele.

Pentru a-și atinge obiectivele, studiul a folosit analiza factorială de confirmare pentru a diferenția între furie și iritabilitate. De asemenea, a explorat relațiile dintre aceste constructe emoționale și rezultatele din viața reală, cum ar fi impactul negativ asupra diferitelor domenii ale vieții și satisfacția generală a vieții.

Datele au fost colectate de la 471 de participanți printr-un chestionar online care măsoară iritabilitatea, impulsivitatea și furia, precum și efectele acestora asupra satisfacției în viață și a diferitelor domenii ale vieții. Rezultatele au indicat că furia și iritabilitatea au fost corelate negativ cu satisfacția generală în viață și au avut un impact negativ mai mare asupra diferitelor domenii ale vieții. Impulsivitatea a afișat asocieri complexe cu satisfacția de viață, unele aspecte având corelații pozitive, iar altele având impacturi negative.

Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut necesitatea unor evaluări suplimentare folosind mostre non-clinice și clinice distincte pentru a interpreta rezultatele. Studiul a subliniat, de asemenea, că iritabilitatea și furia au fost identificate ca constructe separate, deși legate. În general, cercetarea a clarificat importanța înțelegerii acestor constructe emoționale și asupra influenței lor asupra bunăstării indivizilor și asupra diferitelor aspecte ale vieții lor.

sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock.com

Data actualizare: 04-07-2023 | creare: 04-07-2023 | Vizite: 261
Bibliografie
Emotional constructs of anger, impulsivity, and irritability and their impact on life satisfaction, link: https://www.news-medical.net/news/20230630/Emotional-constructs-of-anger-impulsivity-and-irritability-and-their-impact-on-life-satisfaction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Satisfacția ridicată cu privire la propria viață este asociată cu o sănătate generală mai bună
  • Un nou studiu relevă un potențial cerc vicios între satisfacția dintre parteneri și sănătatea mintală în cazul bărbaților
  • Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum