Cum mă pot testa (în România) să văd dacă am coronavirus?

©

Autor:

Cum mă pot testa (în România) să văd dacă am coronavirus?
Numeroase persoane, simptomatice sau nu, solicită testarea pentru 2019-nCoV. Din neferice, testul pentru noul coronavirus nu este disponibil în toate unitățile medicale din țara noastră, acesta fiind accesibil cu predominanță doar în cadrul spitalelor de stat.
În această perioadă, numeroase persoane adresează medicului de familie întrebarea „Cum mă pot testa să văd dacă am coronavirus?”. Răspunsul cadrelor medicale îi nemulțumește deseori pe bolnavi, din cauza numărului relativ scăzut de teste existente în țara noastră și procedura prin care o anumită persoană, suspectă de COVID-19, este testată.

Testarea pentru noul coronavirus se realizează doar la recomandarea medicului, atât în sistemul de sănătate public, cât și în cel privat. Conform datelor oficiale emise de către autorități, numărul de teste pentru noul coronavirus disponibil în fiecare zi este cuprins între 1.100 și 1.200.

În țara noastră există un anumit protocol pe baza căruia, persoanele suspecte de COVID-19 sunt testate. La baza acestui protocol se află documentul elaborat de către Comisia Europeană, emis în urma sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

Conform acestui protocol, prioritate la testarea pentru noul coronavirus îl au, în ordinea descrescătoare prezentată ulterior, următoarele categorii de persoane:
  • Persoane care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus și care călătorit recent în țări aflate sub codul roșu de carantină.
  • Persoane care au intrat în contact cu bolnavii confirmați cu infecție cu noul coronavirus și prezintă simptome specifice COVID-19.
  • Personalul medical care își desfășoară activitatea în spitalele de stat în care au putu fi internați bolnavi cu COVID-19 (confirmați sau neconfirmați) și care prezintă afecțiuni specifice infectării cu 2019-nCoV.
  • Bolnavi de orice vârstă, diagnosticați cu pneumonie fără altă etiologie, internați în orice spital.
  • Bolnavi de orice vârstă, diagnosticați cu infecție respiratorie acută severă, de orice etiologie, internați în toate spitalele.
  • Persoane instituționalizate, care prezintă simptome specifice COVID-19.
  • Bolnavi aflați în perioada premergătoare efectuării unei intervenții chirurgicale de transplant de organ, care nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus.
  • Donatorii de celule stem hematopoietice, aflați în perioada premergătoare donării.

În toate cazurile menționate anterior, se impune izolarea în spital dacă rezultatul testului pentru 2019-nCoV este pozitiv.

Din categoria persoanelor care nu fac obiectul testării pentru noul coronavirus, se numără persoanele (inclusiv personalul medical) care au intrat în contact cu persoane confirmate cu noul coronavirus și care sunt asimptomatice și persoanele asimptomatice care au călătorit recent în țări aflate sub codul roșu de carantină.

În cazul acestei categorii de persoane se impune auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în țară.

Data actualizare: 06-04-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 3270
Bibliografie
1. Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare, link: https://www.cnscbt.ro/index.php/1574-algoritm-testare-internare-externare-23-03-2020/file
2. Testing for COVID-19, link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/testing.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •